На листи ризичних производа најчешће играчке

27.12.2023. 09:56
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На тржишту БиХ је ове године пронађено 46 модела несигурних производа који су представљали озбиљан ризик за потрошаче, а оно што највише забрињава јесте чињеница да су махом у питању артикли које користе малишани.

Из Агенције за надзор над тржиштем БиХ су прецизирали да је ријеч о 14 модела играчака, те девет модела производа за дјецу.

На списку ризичних нашло се и по седам модела електричне опреме, те производа за спорт и рекреацију итд.

- Анализом резултата проактивног и реактивног надзора над тржиштем из 2023. године установљено је да највише несигурних производа са озбиљним ризиком за потрошаче води поријекло из Кине (78 одсто) - навели су из Агенције за надзор над тржиштем БиХ, те додали да су на овом списку и Турска, Италија, Јапан, Србија и Етиопија.

Ови резултати, како додају, потврђују тренд из претходних година, при чему је, како истичу, видљиво да роба кинеске производње чини значајан удио опасних производа. Код производа у проактивном и реактивном надзору идентификовани су бројни ризици, као што су ризик од повреда (22), хемијски ризик (девет), ризик од гушења (седам), ризик од струјног удара и пожара (четири), те ризик од пожара и опекотина (три).

Надлежне инспекције ентитета и Брчко дистрикта су, како додају, у оквиру проактивног надзора, спровеле инспекцијски надзор над пословним субјектима, који је обухватао административну провјеру документације, визуелну провјеру и узорковање производа за лабораторијска испитивања, предузимање мјера за неусклађене производе итд.

- Током активности проактивног надзора над тржиштем реализовано је 147 инспекцијских контрола, у оквиру којих је административно, визуелно и лабораторијски контролисано 128 различитих модела производа, од чега 67 модела (52 одсто) није испуњавало прописане сигурносне захтјеве - навели су из Агенције.

Како додају, са тржишта су повучена 2.102 комада несигурних производа, од чега је уништено 1.829, с тим што ови резултати нису коначни.

Бањалучанка, мајка двоје дјеце, каже да при свакој куповини пази шта ће пазарити.

- Вјерујте, понекад је и голим оком могуће схватити да је нека играчка опасна, односно да се дијелови лако могу откинути и дијете их може прогутати. Како су такви производи уопште завршили на полицама трговина, то мене занима - прича за "Независне новине" ова Бањалучанка.

С друге стране, у нацрту извјештаја о раду Агенције за надзор над тржиштем БиХ за 2023. годину истакнуто је да, у складу са Законом о надзору над тржиштем у БиХ, систем надзора чине Агенција и инспекцијски и други органи управе ентитета и Брчко дистрикта.

- Они, у складу са својим надлежностима, надзиру усклађеност непрехрамбених производа стављених на тржиште са прописаним сигурносним захтјевима - истиче се у нацрту.

Коментари 0
Повезане вијести
Уништено осам комада електричних решоа Уништено осам комада електричних решоа
Украсне лампице турског произвођача повучене са тржишта Украсне лампице турског произвођача повучене са тржишта
Пет врста украсних лампица повучено са тржишта Пет врста украсних лампица повучено са тржишта
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    16h 33m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 17m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    10h 2m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    7h 1m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    7h 7m
    0