На магистралном путу М-17 за 15 дана погинуло шест особа

04.08.2021. 19:27
0
ИЗВОР: avaz.ba

У посљедњих 15 дана на магистралном путу М-17 погинуло је шест особа. Мртве главе на цестама у ФБиХ "падају" због више фактора, од којих су најсмртоноснији неприлагођена брзина, несигурно претицање на мјестима која су потенцијално означена као опасна и вожња у пијаном стању.

Смртност се, чему смо сви свједоци повећава у љетном периоду, а највећи проценат несрећа са смртним исходом је у јеку туристичке сезоне када је фреквенција саобраћаја појачана.

Полиција стално дежура

Јучерашња несрећа на М -17 донијела је шесту жртву у посљедњих 15 дана што је забрињавајуће.

Број смртних случајева посебно је изражен у љетном периоду када високе температуре у споју с великим гужвама у саобраћају изазивају нервозу код возача који тада приступе радњама које често и нису толико промишљене.

Полиција дуж дионице М-17 Зеница - Добој у континуитету дежура 24 сата. Позиционирани су и радари крај цесте, али ни то изгледа није дјеловало на свијест појединих возача.

Само што су се мјештани Беговог Хана опростили од тројице младића који су погинули у саобраћајној несрећи у мјесту Јелина, није прошло ни 24 сата, а у Лијешници између Жепча и Маглаја погинуле су двије особе док је трећа тешко повријеђена.

Адис Имамовић, в.д. комесара Управе полиције МУП-а Зеничко-добојског кантона, каже да полиција чини све што је у њеној моћи да се ове несреће спријече.

- Ми смо сагледали ту ситуацију. То су тренутно те три несреће у којима је у задњих 15-ак дана шест особа изгубило животе. Јуче сам дао налог да се све расположиве снаге у смислу саобраћајних патрола, радарских система и све остало концентрише и пребаци на магистралу. И поред тога догодила се саобраћајна несрећа код Немиле гдје се забио човјек у обалу крај цесте. Сам је учествовао у несрећи. Температура од 40 степени итекако утиче на људе у психолошком смислу. Возачи су нервозни по прирорди због температуре која је изразито висока. Јако велика је и фреквенција саобраћаја, имајући у виду да сви који из Пољске и Чешке путују на Јадран, пролазе овом дионицом. Имамо теретна возила која нам праве такозване чепове и застоје – каже Имамовић.

Он каже да ти камиони возе брзином од 60 километара на сат и праве колоне од по 50 возила.

Ангажовани мотоциклисти:

- Ангажовао сам и мотоциклисте да искључују та теретна возила из саобраћаја и да их склањају у страну да се те колоне не стварају. Значи да се путничком саобраћају омогући несметано кретање. Тако да смо све расположиве снаге пребацили на магистралу да издржимо ових 20-ак дана када је август у питању, када се туристичка сезона приводи крају и кад можемо очекивати ниже температуре и мању нервозу. Сав тај сплет околности доводи до ових тешких саобраћајних несрећа – каже Имамовић.

Ту постоје и додатни проблеми, јер никада није озваничен правилник којим ће се у љетњем периоду забранити кретање теретних возила овом дионицом.

- Гледам теретна возила која иду за Сарајево и доље према мору не укључују се на цесту Зеница Сјевер него пролазе кроз читав град да би се укључили на цесту Зеница Југ или да би и даље ишли магистралом, јер неће да плате путарину. Ваљда им газде не дају, не знам шта је разлог. Не користи се ни ова дионица аутопута која је изграђена од Зенице до Коњица.  Праве колоне од 30 или 40 возила, појединци чим виде 100 метара празног пута крену у претицање и ту већ имате конфликтну ситуацију, не гледа се у ретровизор и не гледа се да ли је већ неко у претицању, и ту су брзине више од 80 или 100 на сат, што доводи до фаталних посљедица – закључио је Имамовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Саобраћајка код Сребреника: Возач изгубио контролу, оклопњак ЕУФОР-а остао без точка Саобраћајка код Сребреника: Возач изгубио контролу, оклопњак ЕУФОР-а остао без точка
Жена погинула у директном судару код Добоја Жена погинула у директном судару код Добоја
Тешка саобраћајна несрећа, аутомобил завршио на крову (ВИДЕО) Тешка саобраћајна несрећа, аутомобил завршио на крову (ВИДЕО)
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 48m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    23h 2m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    21h 9m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 57m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    2h 39m
    0