На обуку за ткање на разбоју пријaвило се десет жена

13.11.2019. 08:26
0
ИЗВОР: СРНА

Обука за ткање на разбоју/стану којом би полазници требало да буду стручно оспособљени за овај занат одржаваће се сриједом и петком у просторијама Дјечије библиотеке у Источном Новом Сарајеву, изјавила је Срни предсједник локалног удружења „Златне руке“ Биљана Његовановић.

Његовановићева је рекла да се за обуку пријавило десет жена, те да је синоћ одржан први час.

-Била је ово прилика да се упознамо, да полазнице обуке виде стан/разбој, добију основне информације о овом занату, слагању боја и слично. Конкретна обука почиње у петак, а у наредном периоду часови ће се одржавати сриједом и петком од 18.00 часова - додала је Његовановићева.

Она је навела да је ручно ткање веома захтјевно и да је све мање оних који га знају.

Часови ће бити реализовани кроз практични рад, односно ткање узорака различитих врста преплетаја, у комбинацији са теоријским дијелом наставе.

-Обука ће трајати око мјесец дана и овај број полазника је сасвим довољан. Видјећемо какво ће интересовање бити у наредним мјесецима - рекла је Његовановићева, напомињући да су материјал за рад и књиге обезбијеђени, а цијена обуке је 20 КМ.

Његовановићева је још једном захвалила општини Источно Ново Сарајево на донираним средствима за куповину разбоја, као и директору Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташи Кулашинац на уступљеном простору за организовање обуке.

Удружење жена „Златне руке“ основано је 2017. године с циљем очувања традиције и старих заната као што су ткање, вез, плетење, израда ношњи, али се баве и производњом накита, органских сапуна, декупаж техником, ручно израђују играчке, као и производњом пољопривредних производа и њиховом прерадом.

Коментари 0
Повезане вијести
"Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра "Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра
Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
Ученицама ОШ „Петар Петровић Његош“ друго мјесто на конкурсу поводом 170 година од рођења Михајла Пупина Ученицама ОШ „Петар Петровић Његош“ друго мјесто на конкурсу поводом 170 година од рођења ...
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 56m
    0
  • Слани мафини
    16h 17m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 12m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 6m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 35m
    3