На Палама одржан дио међународне вјежбе "РиспонСИ"

27.04.2022. 20:11
1
ИЗВОР: srna.rs

Дио међународне теренске вјежбе заштите и спасавања у одговору на земљотрес "РиспонСИ" одржан је данас на локалитету "Фамос Коран" на Палама гдје су припадници заштите и спасавања извлачили повријеђене из рушевина.

Помоћник директора Републичке управе цивилне заштите Биљана Пајић рекла је новинарима да се вјежба одржава на подручју Источног Сарајева и Сарајева да би се показало да су субјекти заштите и спасавања у Републици Српској и БиХ спремни за учешће у акцијама чланица Механизма ЕУ за цивилну заштиту.

Пајићева, која је и руководилац вјежбе, навела је да је на терену учествовао њихов дрон тим, те су заједно са тимом за спасавање из рушевина /УСАР/ у фабрици из рушевина извлачени повријеђени.

Наводећи да је Херцеговину недавно погодио земљотрес, Пајићева је нагласила да су овакве активности веома значајне за припрему спасилаца, али и људи да буду спремни за временске непогоде било ког облика.

- Цивилна заштита Републике Српске увијек је спремна и за најгоре случајеве које могу проузроковати временске непогоде, поготово земљотрес - нагласила је Пајићева.

Она је истакла да су у вјежби, која ће трајати до петка, 29. априла, учествовали припадници служби заштите и спасавања из БиХ, Црне Горе, Албаније, Румуније, Аустрије и Словеније.

Замјеник начелника општине Пале Срђан Бутулија рекао је да су током међународне теренске вјежбе с циљем одговора на земљотрес, која је одржана у овој локалној заједници, тимови спасилаца из земаља чланица ЕУ и Балкана показали како спасити повријеђеног из рушевина, пружити медицинску помоћ и смјестити у привремене смјештајне објекте.

Бутулија је истакао да су спасилачки тимови изузетно обучени и опремљени, те им честитао за то.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Слободан Амовић изразио је задовољство што се оваква међународна вјежба одржава на подручју града, те навео да такве активности помажу у спречавању најкритичнијих догађаја који се могу десити усљед земљотреса или временских неприлика.

Међународна теренска вјежба "РиспонСИ", у којој учествује 330 припадника служби заштите и спасавања, почела је јуче на подручју Сарајева и Источног Сарајева и трајаће до петка, 29. априла, под покровитељством ЕУ.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    VUK 28.04.2022. 12:18
    Sve pohvale "novinaru" za "РиспонСИ" Vuk bi bio ponosan. ResponSEE!!
Повезане вијести
Дејан Којић прогласио побједу у Палама Дејан Којић прогласио побједу у Палама
Земљотрес у БиХ Земљотрес у БиХ
Земљотрес у БиХ Земљотрес у БиХ
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    2h 54m
    0
  • Дејан Којић прогласио побједу у Палама
    16h 59m
    9
  • Маринко Божовић прогласио побједу у Источној Илиџи
    17h 54m
    4
  • Град Источно Сарајево: До 15.00 часова највећа излазност у Трнову
    22h 29m
    0
  • Љубиша Ћосић прогласио побједу
    15h 3m
    4