Na Palama održan dio međunarodne vježbe "RisponSI"

27.04.2022. 20:11
1
IZVOR: srna.rs

Dio međunarodne terenske vježbe zaštite i spasavanja u odgovoru na zemljotres "RisponSI" održan je danas na lokalitetu "Famos Koran" na Palama gdje su pripadnici zaštite i spasavanja izvlačili povrijeđene iz ruševina.

Pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Biljana Pajić rekla je novinarima da se vježba održava na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva da bi se pokazalo da su subjekti zaštite i spasavanja u Republici Srpskoj i BiH spremni za učešće u akcijama članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

Pajićeva, koja je i rukovodilac vježbe, navela je da je na terenu učestvovao njihov dron tim, te su zajedno sa timom za spasavanje iz ruševina /USAR/ u fabrici iz ruševina izvlačeni povrijeđeni.

Navodeći da je Hercegovinu nedavno pogodio zemljotres, Pajićeva je naglasila da su ovakve aktivnosti veoma značajne za pripremu spasilaca, ali i ljudi da budu spremni za vremenske nepogode bilo kog oblika.

- Civilna zaštita Republike Srpske uvijek je spremna i za najgore slučajeve koje mogu prouzrokovati vremenske nepogode, pogotovo zemljotres - naglasila je Pajićeva.

Ona je istakla da su u vježbi, koja će trajati do petka, 29. aprila, učestvovali pripadnici službi zaštite i spasavanja iz BiH, Crne Gore, Albanije, Rumunije, Austrije i Slovenije.

Zamjenik načelnika opštine Pale Srđan Butulija rekao je da su tokom međunarodne terenske vježbe s ciljem odgovora na zemljotres, koja je održana u ovoj lokalnoj zajednici, timovi spasilaca iz zemalja članica EU i Balkana pokazali kako spasiti povrijeđenog iz ruševina, pružiti medicinsku pomoć i smjestiti u privremene smještajne objekte.

Butulija je istakao da su spasilački timovi izuzetno obučeni i opremljeni, te im čestitao za to.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Slobodan Amović izrazio je zadovoljstvo što se ovakva međunarodna vježba održava na području grada, te naveo da takve aktivnosti pomažu u sprečavanju najkritičnijih događaja koji se mogu desiti usljed zemljotresa ili vremenskih neprilika.

Međunarodna terenska vježba "RisponSI", u kojoj učestvuje 330 pripadnika službi zaštite i spasavanja, počela je juče na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva i trajaće do petka, 29. aprila, pod pokroviteljstvom EU.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    VUK 28.04.2022. 12:18
    Sve pohvale "novinaru" za "RisponSI" Vuk bi bio ponosan. ResponSEE!!
Povezane vijesti
Dejan Kojić proglasio pobjedu u Palama Dejan Kojić proglasio pobjedu u Palama
Zemljotres u BiH Zemljotres u BiH
Zemljotres u BiH Zemljotres u BiH
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    4h 40m
    0
  • Dejan Kojić proglasio pobjedu u Palama
    18h 45m
    9
  • Marinko Božović proglasio pobjedu u Istočnoj Ilidži
    19h 40m
    5
  • Ljubiša Ćosić proglasio pobjedu
    16h 49m
    4
  • Pobjeda Strahinje Baševića u Sokocu
    18h 28m
    13