На Палама потврђено шест случајева заразе код дивљих свиња

14.12.2023. 14:11
0
ИЗВОР: srna.rs

У насељу Добра Вода на подручју општине Пале код шест устријељених дивљих свиња потврђен је вирус афричке куге свиња, рекла је Срни ветеринарски инспектор града Источно Сарајево Славица Гавриловић Сефер.

Сеферова је навела да је афричка куга свиња лабораторијски утврђена у петак, 8. децембра, на Ветеринарском институту "Васо Бутозан" у Бањалуци.

Она је подсјетила да су почетком октобра санирана три случаја афричке куге свиња на подручју Подграба код купљених домаћих свиња, да је извршена еутаназија четири свиње уз спровођење свих зоотехничких и хигијенских мјера.

- Непосредно прије одјављивања болести, појављује се афричка куга свиња лабараторијски дијагностикована код угинулих дивљих свиња на подручју општине Соколац. Болест се у популацији дивљих свиња са подручја Сокоца за десетак дана, миграцијом животиња, проширила на подручје општине Пале - објаснила је Сеферова.

Према њеним ријечима, ветеринарска инспекција наложила је мјере Ловачком удружењу "Јахорина" Пале и Ветеринарској амбуланти "Зоо-вет" Пале да предузму одговарајуће мјере на сузбијању и искорјењивању афричке куге свиња.

Она каже да те мјере обухватају праћење здравственог стања дивљих животиња од стручних лица и ловочуварске службе, пријављивање лешина угинулих дивљих свиња најкасније у року од два часа ветеринарској и шумарској инспекцији са одређивањем тачне локације због лакшег проналажења, те да је забрањено месо одстријељених дивљих свиња користити за људску исхрану без претходног трихинелоскопског и лабораторијског прегледа на афричку кугу свиња.

Сеферова је напоменула да лешеве дивљих свиња, нуспроизводе и нејестиве дијелове треба нешкодљиво уклонити уз дубоко закопавање и дезинфекцију, спречавати контакте дивљих и домаћих свиња, додајући да дезинфекцију јама, гробница и околног простора врше стручна лица надлежне ветеринарске амбуланте.

Према њеним ријечима, осим ветеринарске инспекције, надзор над спровођењем ових мјера требали би да преузму и чланови општинског Кризног штаба за афричку кугу који су обавијештени, али нису предузели никакве активности.

Коментари 0
Повезане вијести
''Вукови" са Пала купили аутомобил Драги Рупару ''Вукови" са Пала купили аутомобил Драги Рупару
Mладић погинуо у саобраћајној несрећи код Пала Mладић погинуо у саобраћајној несрећи код Пала
У Палама прикупљено 3.500 КМ за лијечење Милијане Грујић У Палама прикупљено 3.500 КМ за лијечење Милијане Грујић
Најчитаније
 • Ватрогасци из Источног Сарајева потресном поруком опростили се од младог колеге
  22h 33m
  0
 • Убијене двије особе, једна повријеђена
  11h 2m
  0
 • Др Владимир Радовић нови специјалиста гинекологије и акушерства у Болници „Србија“
  17h 33m
  7
 • Мостарка има рак који је метастазирао, а и супруг јој је тешко болестан: Помозимо јој у лијечењу
  21h 48m
  0
 • Путниче намјерниче, ако пролазиш кроз Улм сврати на српско војничко гробље
  12h 4m
  2