На Палама приказан филм о првој експедицији из Српске на врх Матерхорн

25.10.2023. 12:21
0
ИЗВОР: srna.rs

На Палама је промовисан документарни филм о првој експедицији из Републике Српске која је прије 20 година освојила Матерхорн висине 4.478 метара, један од три највиша и најопаснија врха Алпа.

Чланови експедиције били су Драган Работа и Љубомир Јовановић са Пала, који су успјели да покоре врх једне од најзахтјевнијих, али и најсмртоноснијих планина у Европи, на самој граници Швајцарске и Италије.

Работа је изјавио новинарима да је Матерхорн познат под називом "Мајка рогова", те да су они први планинари из Српске који су га освојили.

- Иницијатор је био Љубомир Јовановић који ме је једном приликом питао да ли бих са њим ишао на Матерхорн. Искрено, никада нисам ни чуо за Матерхорн, али ме привукла жеља за авантуром и пристао сам - присјећа се Работа.

Он је додао да је прије освојио врхове Зеленгоре, Маглића, Романије и неколико алпинистичких стијена, али никада неки велики и озбиљан врх као Матерхорн.

Работа је испричао да су свој поход он и Јовановић започели 25. јула 2003. године, да је била тешка експедиција јер их је пратило промјенљиво вријеме, чак и са громовима.

- Задњи дан је био страшан, клизао сам се и замало пао у амбис. На срећу, све се добро завршило. Невјероватно је како човјеку у том тренутку многе ствари пролазе кроз главу. На `Мајку рогова` крочили смо 29. јула у 15.40 часова - рекао је Работа.

Работа је навео да су у току те експедиције погинула двојица Италијана од удара грома и један Јапанац приликом спуштања, али да он и Јовановић нису били са њима.

Он је додао да планински врх Матерхорн у Европи највише узима жртава и да су хтјели да овјековјече јубилеј своје прве експедиције документарним филмом.

Слика

Фото: srna.rs

Осим документарног филма о експедицији на Матерхорн који је приказан синоћ у Културном центру Пале, представљен је и Работин и Јовановићев покушај успона на Гросглокнер, највећи врх Аустрије.

Работа је навео да су успон на Гросглокнер висине 3.797 метара покушали 7. новембра 2013. године са члановима хрватске експедиције, наводећи да планина није била њихов савезник и да су се једва извукли.

Он је захвалио свима који су помогли да филм угледа свјетлост дана.

Коментари 0
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    12h 31m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    12h 45m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    15h 2m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    12h 37m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    4h 52m
    0