На поправном само ђаци који нису били „онлајн“

26.08.2020. 09:32
0
ИЗВОР: Глас Српске

Испити за основце и средњошколце који нису успјешно завршили разред су у току у школама широм Републике Српске, а на поправни су послати само ђаци који уопште нису били "онлајн".

Епидемија вируса корона затворила је школе у Српској у марту, а настава се из учионица преселила на мале екране и интернет платформе. И наставници и ученици морали су да се прилагоде преко ноћи на потпуно нови систем учења. Неки су се у томе снашли веома добро, а било је и оних који уопште нису учествовали у "онлајн" настави.

Према ријечима предсједника Актива директора основних школа са подручја Лакташа, Српца, Прњавора и Градишке Радослава Савановића, на поправни испит послато је свега десетак основаца.

- Тај број је далеко мањи од онога како је било ранијих година. Онлајн настава је била нужно зло у којем смо се снашли како смо знали и умјели. Премостили смо тај период. Трудили смо се да помогнемо дјеци да науче и да савладају градиво, а на поправни су отишла само дјеца која се уопште нису јавила и која нису учествовала у настави - рекао је Савановић, додавши да поправни углавном полажу из математике и страних језика.

Ситуација је иста и у средњим школама. Предсједница Актива директора средњих школа са подручја приједорске регије Валентина Совиљ каже за “Глас Српске” да су поправни испити у току, те да се реализују у учионицама у складу са свим епидемиолошким мјерама.

- Веома мали број ученика полаже поправни испит. Конкретно из наше угоститељске школе три ђака су полагала испит и углавном је ријеч о ученицима који се нису уопште појављивали. Имали смо матуранте на поправном који су пали из српског језика, промашили су тему и зато нису успјешно завршили - рекла је Совиљ.

Истакла је да су се поједини ученици много боље снашли онлајн него што је то био случај у редовној настави.

- Било је дјеце која на часовима нису проговарала, а путем онлајн платформи су били веома активни и заиста су се добро сналазили и добијали веома високе оцјене - истакла је Совиљ и додала да су и наставници мало гледали кроз прсте.

Мали број ђака је на поправном испиту и на подручју Семберије.

- Сматрам да су се и ученици и наставници добро снашли и показали велико интересовање. Ситуација нас је све затекла и вјерујем да смо добро прошли кроз све ово. Не бих рекао да је било попуштања критеријума, прије да смо се сви заједно добро снашли - рекао је предсједник Актива директора средњих школа на подручју Семберије Душко Ђурић.

И предсједник Актива директора средњих школа на подручју бањалучке регије Љубан Бајић каже да су ријетки отишли на поправни испит.

- Немам тачан број за цијелу регију, али смо слали на поправне само оне с којима није успостављена баш никаква сарадња - поручио је Бајић

Настава у свим основним и средњим школама у Српској требало би да почне 1. септембра.

Зељковић

Директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић рекао је да се првих 28 дана школске године очекује велики притисак у смислу надзора епидемиолошке ситуације. На питање да ли ће наставно особље бити тестирано прије почетка наставе казао је да нема основа за то.

- Васпитачи у предшколским установама тестирани су јер је дјеци вртићког узраста тешко објаснити како да поштују мјере - истакао је Зељковић.

Истакао је да ће Министарству просвјете и културе до краја седмице доставити материјал како би се знало које мјере се морају поштовати.

Коментари 0
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 12m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 45m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 11m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 24m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 53m
    3