На путевима Српске 12 пресретача и сви мобилни радари

03.07.2021. 09:22
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Возачи у Српској током овог и сљедећег мјесеца посебно треба да обрате пажњу на брзину, јер ће сви мобилни радарски системи бити ангажовани сваког дана најмање 12 сати дневно.

Осим тога, како сазнају "Независне новине", путевима ће крстарити и 12 пресретача, а када је у питању њихов рад, посебан акценат односиће се на Бањалуку, Бијељину, Приједор, Добој и Градишку.

У МУП-у Српске потврђено је и да је у јулу и августу планирано шест републичких акција, с тим што ће и свака полицијска управа организовати по једну регионалну и једну локалну.

И то није све - седам полицијских мотоцикала ће бити подијељено у двије групе, а под њиховом лупом биће мотоциклисти, али и возачи мопеда, бицикала и трактора.

Возачима возила стога се савјетује да не прекорачују брзину, да не пију те да користе безбједносни појас, који за 40 до 50 одсто смањује могућност погибије током несреће.

На мотоциклисте се апелује да користе кациге и другу заштитну опрему те да претичу у складу с прописима - не са десне стране и не колоне. Бициклистима се савјетује кретање бициклистичким стазама или коловозом на прописан начин.

Све ове контроле биће спроведене у склопу превентивне кампање "Вози опрезно, путуј безбједно", чији је циљ смањење броја погинулих на путевима Српске у јулу и августу, који су идентификовани као мјесеци током којих је безбједност учесника у саобраћају најугроженија.

Горан Амиџић, начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја МУП-а Републике Српске, рекао је да је у 2018. години у току јула и августа погинуло 40, а 2019. године 38 лица.

Он је додао да је кампања "Вози опрезно, путуј безбједно" први пут спроведена прошле године, када ја број погинулих у јулу и августу смањен на 28 лица.

-Очекујемо да ове године буде мањи број погинулих у ова два мјесеца- нагласио је Амиџић.

Милан Саламадија, инспектор у Управи полиције МУП-а Српске, рекао је да је с циљем смањења броја саобраћајних незгода с погинулим лицима МУП наложило низ мјера и активности за полицијске управе, као и ангажовање мобилних радарских система на територији полицијских станица с највећим бројем саобраћајних незгода са погинулим лицима.

Он је рекао да је анализа саобраћајних незгода с погинулим лицима за јул и август 2018, 2019. и 2020. године показала да је на подручју полицијских управа Бањалука, Добој, Бијељина и Приједор идентификован највећи број смртно страдалих у та два мјесеца.

-Када је ријеч о структури погинулих лица, на првом мјесту су возачи путничких возила, на другом возачи мотоцикала и мопеда, те слиједе пјешаци, возачи трактора и бициклисти- рекао је Саламадија.

"Независним новинама" је из МУП-а Српске потврђено да се највећи број саобраћајних несрећа окончаних трагедијом у јулу и августу у претходне три године догодио од 20 до 22 часа (17), те од 18 до 20 часова (13).

-Највећи број саобраћајних незгода са смртном посљедицом у јулу и августу у претходне три године се, по данима, догодио, у суботу - 19, те у сриједу – 17- рекли су из МУП-а Српске.

Број погинулих током јула и августа

2018.           40

2019.           38

2020.           28

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Mirce 04.07.2021. 19:49
    @Quintus Fiksni znas gdje ima, na ove mobilne moras vise paznje obratiti, i neka ih. Presretaci jos bolje, samo neka zuje. I NE TREBA IH NAJAVLJIVAT.
  • Generic placeholder image
    Quintus 03.07.2021. 23:36
    za ove budale koje rade u ministarstvu saobraćaja i saobraćajnoj policiji besplatan savjet.... fiksni radar vam treba i problem riješen (znate ono kao crna cijev sa kamerom na vrhu koja se podesi na određenu km/h) ...mnogo jeftinija varijanta nego slati i plaćati gomilu ljudi da "ganjaju po ulici"....nema na čemu
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    36m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 32m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    18h 17m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    15h 16m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    16h 28m
    0