На ред за вакцину стигли и медијски радници

20.05.2021. 17:49
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Трећа фаза вакцинације у Републици Српској требало би да почне сутра вакцинисањем 30 медијских радника, новинара, сниматеља и фото-репортера у просторијама Института за јавно здравство РС.

Наиме, медијски радници, према плану вакцинације Института, спадају у приоритетну групу грађана за вакцинацију, јер су због природе посла често у контакту с већим бројем особа, због чега неријетко ризикују своје здравље, али и здравље својих најближих.

Бранимир Ђуричић, предсједник Скупштине Удружења новинара Републике Српске, казао је да ће сутра бити вакцинисано 30 медијских радника из 20 медија.

-Сутра би требало да буде познато гдје ће у наредном периоду колеге моћи да приме вакцину против вирус корона, али и којом динамиком ће се одвијати даља вакцинација, јер то зависи од капацитета надлежних институција- казао је Ђуричић.

Како каже, будући да су медијски радници на првим линијама фронта од појаве пандемије од великог је значаја да се крене с имунизацијом.

Истиче да ће вакцинација бити обављена по регионалним центрима Института, не у мјестима пребивалишта, а то су у Источном Сарајеву, Требињу, Зворнику, Добоју и Бањалуци.

-За вакцинацију у Српској пријавило се 640 медијских радника с мјестом пребивалишта у Републици Српској- закључио је Ђуричић.

Удружење "БХ новинари", заједно с представницима медија с подручја Кантона Сарајево, захтијева од Владе Кантона Сарајево да новинаре и медијске раднике уврсте на листу приоритета за вакцинацију против вируса корона.

-Тим поступком бисте спријечили дискриминацију новинара и медијских радника у Кантону Сарајево у односу на новинаре у другим дијеловима БиХ, који су се већ вакцинисали ради сигурнијег обављања свакодневних новинарских задатака- наглашено је.

-Екипе у Зетриу сриједу су вакцинисале рекордан број грађана Кантона Сарајево, њих 3.303- казао је Харис Вранић, министар здравства КС, и поручио грађанима да не долазе непозвани у "Зетру".

-Узалудно ћете долазити и стајати и правити проблеме, нећете бити вакцинисани ако нисте позвани- поручио је Вранић. Додао је да су уочени пропусти од стране здравствених радника који вакцинишу и да су вакцинисали оне који нису имали право.

-Открили смо тачно оне који су вакцинисани. Сви су стављени на списак, њихова имена ће бити упућена директорима свих јавних установа и очекујемо дисциплински поступак према тим радницима- рекао је Вранић и упозорио да ко то себи буде дозволио ризикује отказ.

Каже да очекује нови контингент вакцина и да ће се ријешити друге приоритетне групе старијих од 65 плус те да ће се онда моћи приступити вакцинацији других приоритетних група.

Адемир Спахић, координатор за вакциницију у КС, нагласио је да здравствени радници у "Зетри" имају проблем јер су суочени с нападима незадовољних грађана који непозвани долазе на вакцинацију те упозорио на проблем што су многи старијих од 75 година одбили примити АстраЗенеку па сад долазе како би примили Пфизер јер је сматрају бољом вакцином.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, рекао је да ће процес вакцинације у Српској бити убрзан.

-Од сутра почиње вакцинација медијских радника, такође креће и вакцинација полицијских службеника- рекао је Шеранић и додао да ће се око 100.000 вакцина у овом тренутку наћи на вакциналним пунктовима.

Коментари 0
Повезане вијести
Почела исплата права из система дјечије заштите Почела исплата права из система дјечије заштите
У Српској рођене 24 бебе У Српској рођене 24 бебе
Дизел и бензин поскупљују, eво за колико Дизел и бензин поскупљују, eво за колико
Најчитаније
  • Возач камиона у 15 минута учествовао у три саобраћајне незгоде
    15h 11m
    1
  • Професор доктор Коста Тодоровић: Пионир српске епидемиологије
    10h 14m
    1
  • Гибаница од ломљених кора
    8h 4m
    0
  • Игор Кушић завршио школовање на Високим студијима безбједности и одбране Републике Србије
    11h 56m
    0
  • У понедјељак у Палама комеморација поводом смрти Уроша Пене
    18h 10m
    0