На руци све чешће сребрне бурме

24.02.2023. 10:34
0
ИЗВОР: glassrpske.com

С обзиром на то да грам злата досеже и до 150 марака, све више будућих младенаца у Српској одлучује се за сребрне бурме, те за овај симбол љубави, вјерности и вјечности одвајају у просјеку 120 марака.

То потврђују у радњама које продају предмете од племенитих метала, истичући да због кризе грађани све мање купују злато.

 У дервентској златари “БОСС” за “Глас Српске” кажу да младенци све чешће традиционалне златне бурме мијењају сребрним, наводећи да грам злата кошта 140 КМ, а грам сребра девет марака.

- У посљедње вријеме будући младенци све више се одлучују за куповину сребрних бурми. Цијене пара се крећу од 70 КМ па до 130 марака, а највише се купују оне од око 120 марака - казали су у овој златари додавши да се злато сваке године све мање купује.

Сличан тренд влада и у Семберији.

- Купци се све чешће окрећу сребру, па и бурмама од тог метала. Грам злата иде до 120 марака и слабо се продаје - казали су у једној бијељинској златари додајући да грам злата који откупљују од грађана плаћају 60 марака.

Миљан Регојевић из бањалучке златаре “Схине” каже да је грам злата у накиту 150 марака.

- Злато се купује све мање и сматрам да цијене неће ићи горе. Када је ријеч о златним бурмама оне се крећу од 500 до 1.000 КМ, а грађани у просјеку за пар вјенчаног прстења одвоје од 700 до 800 КМ - казао је Регојевић.

Исту судбину дијеле и златари на самом југу Српске, гдје кажу да се осјети све слабија куповна моћ грађана.

- Иако се територијално налазимо на тромеђи, па имамо доста купаца који долазе из Црне Горе и Хрватске, продаја ипак није на завидном нивоу. Чак ни они из сусједних земаља не улажу у злато - рекли су у златари “Рубин” у Требињу. Додали су да је за грам злата у Требињу потребно одвојити 130 марака, те истакли да се надају да цијене неће ићи горе током ове године.

- Када се откупљује злато цијене иду од 50 марака па навише, у зависности од тога колико има карата и да ли је ријеч о замјени - рекли су у овој златари.

Заштитници права потрошача истичу да дивљање цијена у свим сегментима живота доводи до драстичних промјена у навикама, па чак и када је ријеч о бурмама.

- Увиђамо да нам цијена диктира нека обичајна права на која смо навикли годинама уназад. Ако смо кроз традицију већ навикли да се вјенчамо и вјеримо са нечим што је златно, тако треба и да остане, те је потребно да се те цијене прилагоде - казали су у Удружењу грађана “ToPeer” из Добоја.

Инвестиција

У “Златарни Цеље” из Бањалуке кажу да цијене зависе од производа, врсте рада и колекције.

- Грађани чешће купују инвестицијско злато - полуге него накит. Они који имају вишка пара, а плаше се инфлације, на тај начин инвестирају јер сматрају да им је то најсигурније - рекли су у овој златари.

Пише: Јана Кезић

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    21h 46m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    7h 45m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 12m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 4m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 2m
    1