На Сани уловио све саме капиталце (ФОТО)

09.01.2024. 15:00
0
ИЗВОР: nezavisne.com

О томе да у ријеци Сани обитавају капитални примјерци риба свједочи и недавни улов, на дијелу ове ријеке у близини њеног ушћа с притоком Дабар.

Ервин Кахримановић, који живи и ради у иностранству, иначе страствени и вјешт риболовац, уловио је на овоме мјесту капиталну младицу тешку 22 килограма, чија је измјерена дужина износила 122 центиметра.

Поред младице, на Кахримановићеву удицу се закачила и капитална штука дужине 110 центиметара и тешка 19 килограма, а будући да се ради о спортском риболову, рибе су након мјерења и вагања враћене натраг у ријеку.

Према ријечима рибочувара Теуфика Хасанића из Спортско риболовног друштва "Девет ријека", дио ријеке гдје се десио улов представља ревир за спортски риболов, а на том мјесту обитавају бројна јата младица, затим штуке и друге рибље врсте.

- Наша намјера је да развијамо риболовни туризам, па смо у близини ушћа Дабра и Сане уредили спин стазу за риболов на младицу и штуку. У прошлој години имали смо рекордан број спортских риболоваца из региона и бројних европских земаља који су нас посјетили и рибарили. Сви су уживали у риболову и природи која окружује ову чаробну ријеку, тако да смо започели лијепу причу када се ради о риболовном туризму рекао је Хасанић.

Слика

Додаје како су у протеклом периоду, захваљујући томе што се ради о комерцијалном риболову, остварили значајну економску корист која ће им послужити за даље активности на плану унапријеђења овога спорта и бројности рибљег фонда.

Иначе, риболовци воле рећи како је младица риба од хиљаду забачаја, што значи да можете толико пута забацити удицу без икаквих резултата, због чега ова врста риболова тражи огромно стрпљење.

- Сана је можда и најатрактивнија ријека у нашој земљи када се ради о младици. То је посебна врста риболова и одвија се најчешће ноћу или у раним јутарњим сатима када је младица у потрази за плијеном. Само на дијелу водотока, у близини ушћа с Дабром, обитава више стотина капиталних примјерака ове величанствене рибе додао је Хасанић.

У протеклих неколико година, захваљујући поменутом риболовном друштву и добром газдовању, рибљи фонд у Сани је у значајној мјери ревитализиран, а томе су допринијели честа порибљавања и добро организована рибочуварска служба.  

Коментари 0
Повезане вијести
Сана се излила из корита у више приједорских насеља Сана се излила из корита у више приједорских насеља
Полицајци спасили живот малољетници Полицајци спасили живот малољетници
Нове падавине изазваће додатни пораст водостаја Уне и Сане Нове падавине изазваће додатни пораст водостаја Уне и Сане
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    8h 15m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 59m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    23h 12m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    19h 26m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    21h 45m
    0