На сјеверу КиМ мирно, али напето

30.05.2023. 21:05
0
ИЗВОР: srna.rs

Ситуација на сјеверу Косова и Метохије вечерас је мирна, али веома напета, јавио је дописник Срне.

Испред зграде општине у Звечану, као и испред општинских зграда у Лепосавићу и Зубином Потоку, распоређене су додатне снаге Кфора, а у објектима се налазе припадници РОСУ јединице иако Срби траже њихово повлачење са сјевера Космета.

У близини зграде општине у Звечану у вечерњим часовима чула се мања експлозија.

И у сјеверном дијелу Косовске Митровице испред зграде општине поподне је распоређен додатни број припадника Кфора.

У Грачаници су ухапшена тројица Албанаца Е.Б /22/, Ш.В. /22/ и Е.Г. /31/ који су синоћ запалили српску заставу поред споменика Милошу Обилићу удаљеног двадесетак метара од зида манастира Грачаница. Вандали су паљење српске заставе снимали, а потом објавили на "Инстаграму".

Непозната лица синоћ су скинула српску тробојку и заставу Српске православне цркве из дворишта Цркве Светих мученика Флора и Лавра у Липљану.

Драгиша Гаљак којег је јуче из ватреног оружја ранио припадник косовске полиције, ван је животне опасности након што је оперисан у болници у сјеверном дијелу Косовске Митровице.

Двојици Срба који су ухапшени јуче у Звечану - Радошу Петровићу из Косовске Митровице и Душану Обреновићу из Звечана одређен је притвор до 48 часова.

Јаке снаге Кфора разбиле су јуче скуп грађана који су били окупљени испред општине Звечан и мирно протестовали. Коришћени су сузавац и шок-бомбе.

Ситуација у општинама на сјеверу Косова и Метохије, у којима су Срби већинско становништво, ескалирала је у петак, 26. маја, након што је косовска полиција заузела општинске просторије у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић с циљем да омогући "новим начелницима општина" да преузму дужност, након избора које су Срби бојкотовали и на којима је излазност била мања од 3,5 одсто.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    13h 10m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    13h 15m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    14h 7m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    14h 21m
    0
  • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
    7h 43m
    0