На сљедећој сједници одлука о повећању пензија

25.01.2022. 12:53
0
ИЗВОР: СРНА

Влада Републике Српске на идућој сједници донијеће одлуку о редовном и ванредном усклађивању пензија, које ће износити четири одсто, што је и највеће појединачно повећање пензија у посљедњих осам година.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић информисао је данас у Бањалуци предсједника Удружења пензионера Републике Српске Ратка Трифуновића о активностима поводом предстојећег усклађивања пензија, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

- Заједно са прошлогодишњим увећањима и новим усклађивањем, које ће Влада званично усвојити у четвртак, пензије у Републици Српској су од почетка 2021. године увећане за око 10 одсто - истакао је Вишковић.

Према његовим ријечима, на основу законске обавезе и прописаног обрачуна, до којег се долази на основу раста плата и стопе инфлације, пензије су требале бити повећане за 3,36 одсто, али је Влада, уважавајући положај ове популације, одлучила да надокнади разлику како би пензије биле повећане за четири одсто.

На годишњем нивоу, за ново повећање пензија биће издвојено више од 50 милиона КМ.

Трифуновић је, у име пензионера, захвалио за ново повећање пензија, те нагласио да је од ове године, захваљујући Влади Републике Српске, удвостручено и буџетско издвајање за лијечење и бањску рехабилитацију ове популације.

- Захвални смо Влади што је, поред епидемије вируса корона и тешкоћа са којим се суочавао цијели систем, успјела да очува стабилност пензијског система, обезбједи редовну исплату пензија и њихово континуирано повећање - рекао је Трифуновић.

Он је додао да је за пензионере посебно значајно што најновије увећање представља највеће усклађивање пензија у посљедњих десетак година.

Према подацима Фонда ПИО, од 2013. године до данас, пензије у Републици Српској увећане су за 41 одсто, што је, процентуално, више од раста плата у посматраном периоду.

Данашње састанку су присуствовали министар рада и борачко инвалидске заштите Српске Душко Милуновић и директор Фонда ПИО Младен Милић.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас почиње исплата пензија за август Данас почиње исплата пензија за август
Влада Српске мора контролисати цијену горива Влада Српске мора контролисати цијену горива
Почиње исплата пензија за јули Почиње исплата пензија за јули
Најчитаније
 • Лица ухапшена због дроге у Источном Сарајеву
  16h 5m
  1
 • Страдао деветогодишњи дјечак
  14h 46m
  0
 • Миовчић: ФК "Славија" треба да буде главни интерес Српске
  12h 34m
  0
 • Цијена тоне пелета уз чекање на испоруку близу 1.000 КМ
  11h 43m
  0
 • Првенство Балкана у џудоу у Палама
  15h 59m
  0