На снази нове мјере, дозвољено клање и премјештање свиња

11.08.2023. 11:16
0
ИЗВОР: srna.rs

У Републици Српској данас је ступио на снагу нови правилник с циљем сузбијања и искорјењивања свињске афричке куге којим су прописане мјере приликом клања свиња за сопствене потребе, као и за њихово премјештање на другу фарму или на клање, рекао је Срни помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саша Лалић.

Лалић је навео да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске прво у региону донијело ова рјешења за борбу против афричке куге свиња.

- На овај начин омогућавамо нашим пољопривредним произвођачима да у домаћинствима, тамо гдје су испоштоване све биосигурносне мјере, урађени налази и достављено све од лабораторије, закољу свиње за личне потребе. Као и да испоштујемо овај дио, уз биосигурносне мјере, да онај ко има свиње у угроженом и зараженом подручју, може да их премјести или на другу фарму или до клаонице - појаснио је Лалић.

Навео је да се Правилник о измјени правилника о мјерама за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорјењивање заразне болести афричке куге свиња односи и на угрожена и заражена подручја, као и на она која нису заражена.

- Ми смо до сада исплатили три милиона КМ када је у питању еутаназија свиња које су обољеле од вируса и први смо који смо урадили интервентни откуп за око 6.000 свиња које су здраве - рекао је Лалић.

Наведене мјере усаглашене су у сриједу, 9. августа, на састанку у Бањалуци који је организовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, а присуствовали су узгајивачи свиња, представници Ветеринарског института “Др Васо Бутозан”, те доктори ветеринарске медицине.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    2h 59m
    6
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 55m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    20h 40m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 39m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 51m
    0