На Требевићу одржан традиционални планинарски Слет

02.10.2021. 14:17
0
ИЗВОР: СРНА

Више од 100 планинара из Републике Српске и региона учествовало је данас на традиционалном Слету планинара на Требевићу.

Слет је по 13. пут организовало Планинарско друштво /ПД/ "Требевић" из Источног Сарајева.

Слет је отворен испред планинарског дома на Челини, одакле су планинари кренули пут Добрих вода те до западног гребена и врха Требевића, а укупна данашња рута, која је прилагођена и мање искуснима, била је дуга око 12 километара уз савладавање 600 метара висинске разлике.

Члан Управног одбора ПД "Требевић" Дејан Ромић изјавио је Срни да овогодишњи слет траје од 1. до 3. октобра и да је то традиционални скуп који се организује почетком октобра поводом годишњице друштва основаног 12. октобра 2008. године.

-На слет долази велики број дјеце, те чланови планинарских друштава из Републике Српске и региона- истакао је Ромић.

Наводећи да је циљ да се окупи што више дјеце из основних и средњих школа, Ромић је рекао да је због пандемије вируса корона ове године изостао организован долазак основаца, док је у договору са Кризним штабом организован долазак педесетак средњошколаца из Источног Сарајева.

Ромић је објаснио да је овогодишња стаза нешто дужа него иначе како би учесници слета провели што више времена у природи, те да је предвиђено једночасовоно задржавање на врху Требевића, одакле се по лијепом времену, какво и данас, пружа одличан поглед на панораму Источног Сарајева и Сарајева, као и околне планине.

-Потом слиједе спуст, ручак и дружење, а наши гости сутра могу обићи друге дијелове Требевића, Јахорину, Пале, Источно Ново Сарајево, Сарајево- додао је Ромић.

Он је рекао да је ПД "Требевић" основано 2008. године пошто до тада није било планинарског друштва у доњем дијелу града Источног Сарајева и да константно броји 100 до 120 чланова, што га сврстава на треће по бројности друштво.

-Организујемо излете по планинама у Републици Српској и БиХ, али и шире, радимо на марктирању планинарских стаза на Требевићу који нам је `матична` планина, те одржавамо планинарски дом Челина, а један од најважнијих активности је рад са дјецом и омладином- истакао је Ромић.

Потпредсједник ПД "Требевић" Милева Радовић рекла је да на данашњем слету учествује више од 10 планинарских друштава и да стаза није претјерано захтјевна, тако да могу учествовати и дјеца, као и старији планинари.

Учешће на слету узело је и двадесетак чланова ПД "Јаворина" из Пала, а члан овог друштва Новица Короман каже да им је то 10. учешће на традиционалном планинарском дружењу на Требевићу.

-Имамо јако добре односе са ПД `Требевић` и увијек се радо враћамо овој планини- рекао је Короман, додавши да су овакви догађаји прилика за дружење и упознавање.

Данашња рута, према његовим ријечима, лагана је до средње тешка и одлична је за оне који први пут учествују и укључују се у планинарство.

-Кретаћемо се рубовима и најљепшим дијеловима Требевића, а дио данашње стазе направили су аустријски инжењери за потребе шетње ондашње аристократије. Тај дио стазе носи назив `принцеза` и вјерујем да је једна од најљепше уређених стаза у БиХ- закључио је Короман.

Ана Велетић из Средњошколског центра "Источна Илиџа" дошла је са педесетак другара из школе.

-Скоро сваке године учествујемо и увијек буде лијепо- рекла је Велетићева, констатујући да је данашњи лијеп дан додатно уљепшао шетњу планином и дружење.

Најмлађи учесник данашњег похода био је двогодишњи Матеј Самоуковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Вукадиновић: На планини сам свој на своме Вукадиновић: На планини сам свој на своме
Билећанка страствени заљубљеник у планинарење и трчање (ФОТО) Билећанка страствени заљубљеник у планинарење и трчање (ФОТО)
Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића
Најчитаније
  • Пица мафини
    19h 59m
    0
  • У Касиндолу прославили 25 година матуре и присјетили се школских дана
    9h 37m
    0
  • Византијски цар дозволио градњу Хиландара
    20h 0m
    0
  • Погинула жена пјешак
    15h 24m
    0
  • "Добро јутро, Републико Српска" Почела искључења струје у СДС (ФОТО)
    11h 9m
    1