На Требевићу отворена нова планинарска стаза “Медин поглед”

24.07.2022. 12:56
0
ИЗВОР: srna.rs

На Требевићу је јуче отворена нова планинарска стаза “Медин поглед” дуга око осам километара и идеална за све љубитеље природе и планинаре.

Стазу која води до врха Рудине отворило је Спелеолошко-еколошко друштво “Орловача” са Пала у сарадњи са Архус центром из Сарајева и Клубом љубитеља природе “Требевић”.Предсједник Спелеолошко-еколошког друштва “Орловача” Младен Самарџић рекао је да планинарска стаза креће од дома Челине до Пухове равни, затим лијево путокази воде све до видиковца Медин поглед.

- Са видиковца се пружа лијеп поглед на планине које нас окружују, Јахорину, Бјелашницу, Игман… На видиковац су постављене сто и клупе за одмор послије шетње и уживање у погледу. Стаза није тешка и прилагођена је за све узрасте - рекао је Самарџић новинарима.

Он је додао да у наставку стазе има још неколико видиковаца са којих се пружају погледи на врх Требевића и Романију, те да је урађена адреналиска стаза кроз шумовити предио.

Извршни директор Архус центра у Сарајеву Мина Вељовић рекла је да су млади активисти посебно у паљанском Спелеолошко-еколошком друштву заинтересовани да се заштити подручје Пала и Источног Сарајева, те да им из тог центра увијек излазе у сусрет и имају добру сарадњу.

Она је подсјетила да су прошле године заједно спровели активност у склопу пројекта “Мисли о природи” и извршили маркацију до прелијепог каменог моста Прераст у кањону Миљацке.

Горан Мотика из Удружења грађана “Натурис” из Источног Сарајева рекао је да су чланови тог удружења дошли да помогну колегама и да заједно уреде и очисте стазу, јер Требевић осим уређених, обиљежених стаза нуди много тога с обзиром да је приступачан, близу Пала, Сарајева, Источног Сарајева.

Он је навео да у будућности желе да обнове ботаничку башту која је основана 1948. године, како би послужила као научно-наставна база Факултету шумарства, али и основним и средњим школама.

Коментари 0
Повезане вијести
Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића Крвничко убиство породице Драгаш са Требевића
Божовић: Освјетљавање торња на Требевићу бојама заставе Српске има смисла Божовић: Освјетљавање торња на Требевићу бојама заставе Српске има смисла
Ћосић: Торањ у бојама заставе Српске није провокација Ћосић: Торањ у бојама заставе Српске није провокација
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    5h 41m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    12h 47m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    11h 14m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    6h 56m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    13h 6m
    0