Na Trebeviću otvorena nova planinarska staza “Medin pogled”

24.07.2022. 12:56
0
IZVOR: srna.rs

Na Trebeviću je juče otvorena nova planinarska staza “Medin pogled” duga oko osam kilometara i idealna za sve ljubitelje prirode i planinare.

Stazu koja vodi do vrha Rudine otvorilo je Speleološko-ekološko društvo “Orlovača” sa Pala u saradnji sa Arhus centrom iz Sarajeva i Klubom ljubitelja prirode “Trebević”.Predsjednik Speleološko-ekološkog društva “Orlovača” Mladen Samardžić rekao je da planinarska staza kreće od doma Čeline do Puhove ravni, zatim lijevo putokazi vode sve do vidikovca Medin pogled.

- Sa vidikovca se pruža lijep pogled na planine koje nas okružuju, Jahorinu, Bjelašnicu, Igman… Na vidikovac su postavljene sto i klupe za odmor poslije šetnje i uživanje u pogledu. Staza nije teška i prilagođena je za sve uzraste - rekao je Samardžić novinarima.

On je dodao da u nastavku staze ima još nekoliko vidikovaca sa kojih se pružaju pogledi na vrh Trebevića i Romaniju, te da je urađena adrenaliska staza kroz šumoviti predio.

Izvršni direktor Arhus centra u Sarajevu Mina Veljović rekla je da su mladi aktivisti posebno u paljanskom Speleološko-ekološkom društvu zainteresovani da se zaštiti područje Pala i Istočnog Sarajeva, te da im iz tog centra uvijek izlaze u susret i imaju dobru saradnju.

Ona je podsjetila da su prošle godine zajedno sproveli aktivnost u sklopu projekta “Misli o prirodi” i izvršili markaciju do prelijepog kamenog mosta Prerast u kanjonu Miljacke.

Goran Motika iz Udruženja građana “Naturis” iz Istočnog Sarajeva rekao je da su članovi tog udruženja došli da pomognu kolegama i da zajedno urede i očiste stazu, jer Trebević osim uređenih, obilježenih staza nudi mnogo toga s obzirom da je pristupačan, blizu Pala, Sarajeva, Istočnog Sarajeva.

On je naveo da u budućnosti žele da obnove botaničku baštu koja je osnovana 1948. godine, kako bi poslužila kao naučno-nastavna baza Fakultetu šumarstva, ali i osnovnim i srednjim školama.

Komentari 0
Povezane vijesti
Krvničko ubistvo porodice Dragaš sa Trebevića Krvničko ubistvo porodice Dragaš sa Trebevića
Božović: Osvjetljavanje tornja na Trebeviću bojama zastave Srpske ima smisla Božović: Osvjetljavanje tornja na Trebeviću bojama zastave Srpske ima smisla
Ćosić: Toranj u bojama zastave Srpske nije provokacija Ćosić: Toranj u bojama zastave Srpske nije provokacija
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    20h 45m
    1
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    6h 38m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    10h 2m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    5h 31m
    0
  • NBA igraču doživotna suspenzija
    22h 55m
    0