На Тргу Србија обиљежен Међународни дан пријевремено рођене дјеце

17.11.2021. 19:47
1
ИЗВОР: СРНА

На Тргу Србија у Источном Новом Сарајеву вечерас су, поводом обиљежавања Међународног дана пријевремено рођене дјеце, пуштени балони љубичасте боје која је симбол малих хероја.

Предсједник Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској Милева Мировић Танић изјавила је новинарима да је у знак подршке "мрвицама", љубичастом бојом освијетљена Средња школа "28. јуни" и Предшколска установа "Патријарх Павле" у Источном Новом Сарајеву, као и фонтана на Тргу Србија, те Предшколска установа "Бубамара" на Палама.

Танићева је додала да су, осим Источног Новог Сарајева и Пала, акцију подржали Приједор, Градишка и Бањалука, а циљ Удружења је да сваке године што више објеката и установа широм Српске буде симболично обасјано љубичастом бојом.

- Драго ми је да су људи препознали значај Удружења. Велики број малишана је упознат данас о томе шта овај дан значи и колико је важно да се говори о пријевремено рођеним бебама - истакла је Танићева.

Она је навела да су на Тргу Србија перформанс припремили ученици из продуженог боравка Основне школе "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева, док су пригодне активности организоване и у вртићу "Вратите нам осмијех".

Танићева је додала да су данас уручили скромну донацију породилишту Болнице "Србија" у Источном Сарајеву, те напоменула да је током новембра активан хуманитарни број 1415 у "М:тел" мрежи.

- Тај број је активан за Центар за едукацију и афирмацију `Мој мрвичасти кутак` који ће бити у Бањалуци. `Мрвице` у Источном Сарајеву користе просторије Дјечијег одјељења Матичне библиотеке и ту имају топао кутак, а то немају у Бањалуци. Град Бањалука нам је ове године дао простор и искрено се надамо да ћемо у овој акцији `Ми за њих` успјети да обезбиједимо новац за тај центар - додала је Танићева.

Она је истакла да је тај центар важан за сву дјецу из Републике Српске јер већина родитеља са дјецом мора да иде на разне терапије у Бањалуку, па ће то бити простор у који ће моћи да преноће.

Из Удружења су још једном позвали потенцијалне донаторе да помогну програм социјалног укључивања и јачања ових малишана, али и њихових родитеља.

Према подацима Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске, у Српској пријевремено је рођено око осам одсто беба од укупног броја порода.

У Болници "Србија" у Источном Сарајеву у протеклој години било је шест пријевремених порода.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Oblak 17.11.2021. 21:29
    Mali heroji!

    U tekstu se ne kaze da prijevremeno rodjenje nosi rizik po zdravlje djeteta i majke, ali da veliki broj beba nema posljedice. Za one koji nisu te srece, naravno da treba pomoci. Malo solidarnosti svakog od nas i svasta mozemo uraditi!


Повезане вијести
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    23h 12m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    1h 34m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    19h 39m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    22h 27m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 48m
    0