На Тргу Србија обиљежен Међународни дан пријевремено рођене дјеце

17.11.2021. 19:47
1
ИЗВОР: СРНА

На Тргу Србија у Источном Новом Сарајеву вечерас су, поводом обиљежавања Међународног дана пријевремено рођене дјеце, пуштени балони љубичасте боје која је симбол малих хероја.

Предсједник Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској Милева Мировић Танић изјавила је новинарима да је у знак подршке "мрвицама", љубичастом бојом освијетљена Средња школа "28. јуни" и Предшколска установа "Патријарх Павле" у Источном Новом Сарајеву, као и фонтана на Тргу Србија, те Предшколска установа "Бубамара" на Палама.

Танићева је додала да су, осим Источног Новог Сарајева и Пала, акцију подржали Приједор, Градишка и Бањалука, а циљ Удружења је да сваке године што више објеката и установа широм Српске буде симболично обасјано љубичастом бојом.

- Драго ми је да су људи препознали значај Удружења. Велики број малишана је упознат данас о томе шта овај дан значи и колико је важно да се говори о пријевремено рођеним бебама - истакла је Танићева.

Она је навела да су на Тргу Србија перформанс припремили ученици из продуженог боравка Основне школе "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева, док су пригодне активности организоване и у вртићу "Вратите нам осмијех".

Танићева је додала да су данас уручили скромну донацију породилишту Болнице "Србија" у Источном Сарајеву, те напоменула да је током новембра активан хуманитарни број 1415 у "М:тел" мрежи.

- Тај број је активан за Центар за едукацију и афирмацију `Мој мрвичасти кутак` који ће бити у Бањалуци. `Мрвице` у Источном Сарајеву користе просторије Дјечијег одјељења Матичне библиотеке и ту имају топао кутак, а то немају у Бањалуци. Град Бањалука нам је ове године дао простор и искрено се надамо да ћемо у овој акцији `Ми за њих` успјети да обезбиједимо новац за тај центар - додала је Танићева.

Она је истакла да је тај центар важан за сву дјецу из Републике Српске јер већина родитеља са дјецом мора да иде на разне терапије у Бањалуку, па ће то бити простор у који ће моћи да преноће.

Из Удружења су још једном позвали потенцијалне донаторе да помогну програм социјалног укључивања и јачања ових малишана, али и њихових родитеља.

Према подацима Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске, у Српској пријевремено је рођено око осам одсто беба од укупног броја порода.

У Болници "Србија" у Источном Сарајеву у протеклој години било је шест пријевремених порода.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Oblak 17.11.2021. 21:29
  Mali heroji!

  U tekstu se ne kaze da prijevremeno rodjenje nosi rizik po zdravlje djeteta i majke, ali da veliki broj beba nema posljedice. Za one koji nisu te srece, naravno da treba pomoci. Malo solidarnosti svakog od nas i svasta mozemo uraditi!


Повезане вијести
У петак обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле У петак обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле
Средња школа "28. јуни" обиљежила Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО) Средња школа "28. јуни" обиљежила Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО)
Нови пројекат фондације “Заборављени коријени”: Филм чува сјећање на Гаравице Нови пројекат фондације “Заборављени коријени”: Филм чува сјећање на Гаравице
Најчитаније
 • Хавана - торта над тортама
  20h 15m
  1
 • Горио аутомобил у Источној Илиџи
  20h 50m
  0
 • Фирма „Еуро-експрес“ запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
  14h 42m
  0
 • Премијера документарне драме „Ко камен“ у Народном позоришту: Веленка Брстинова и кћер јој Драгана
  17h 2m
  0
 • Опљачкана Светлана Ценић, аналитичарка има поруку за крадљивца
  9h 52m
  6