Na Trgu Srbija obilježen Međunarodni dan prijevremeno rođene djece

17.11.2021. 19:47
1
IZVOR: SRNA

Na Trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu večeras su, povodom obilježavanja Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, pušteni baloni ljubičaste boje koja je simbol malih heroja.

Predsjednik Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj Mileva Mirović Tanić izjavila je novinarima da je u znak podrške "mrvicama", ljubičastom bojom osvijetljena Srednja škola "28. juni" i Predškolska ustanova "Patrijarh Pavle" u Istočnom Novom Sarajevu, kao i fontana na Trgu Srbija, te Predškolska ustanova "Bubamara" na Palama.

Tanićeva je dodala da su, osim Istočnog Novog Sarajeva i Pala, akciju podržali Prijedor, Gradiška i Banjaluka, a cilj Udruženja je da svake godine što više objekata i ustanova širom Srpske bude simbolično obasjano ljubičastom bojom.

- Drago mi je da su ljudi prepoznali značaj Udruženja. Veliki broj mališana je upoznat danas o tome šta ovaj dan znači i koliko je važno da se govori o prijevremeno rođenim bebama - istakla je Tanićeva.

Ona je navela da su na Trgu Srbija performans pripremili učenici iz produženog boravka Osnovne škole "Sveti Sava" iz Istočnog Novog Sarajeva, dok su prigodne aktivnosti organizovane i u vrtiću "Vratite nam osmijeh".

Tanićeva je dodala da su danas uručili skromnu donaciju porodilištu Bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu, te napomenula da je tokom novembra aktivan humanitarni broj 1415 u "M:tel" mreži.

- Taj broj je aktivan za Centar za edukaciju i afirmaciju `Moj mrvičasti kutak` koji će biti u Banjaluci. `Mrvice` u Istočnom Sarajevu koriste prostorije Dječijeg odjeljenja Matične biblioteke i tu imaju topao kutak, a to nemaju u Banjaluci. Grad Banjaluka nam je ove godine dao prostor i iskreno se nadamo da ćemo u ovoj akciji `Mi za njih` uspjeti da obezbijedimo novac za taj centar - dodala je Tanićeva.

Ona je istakla da je taj centar važan za svu djecu iz Republike Srpske jer većina roditelja sa djecom mora da ide na razne terapije u Banjaluku, pa će to biti prostor u koji će moći da prenoće.

Iz Udruženja su još jednom pozvali potencijalne donatore da pomognu program socijalnog uključivanja i jačanja ovih mališana, ali i njihovih roditelja.

Prema podacima Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, u Srpskoj prijevremeno je rođeno oko osam odsto beba od ukupnog broja poroda.

U Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu u protekloj godini bilo je šest prijevremenih poroda.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Oblak 17.11.2021. 21:29
  Mali heroji!

  U tekstu se ne kaze da prijevremeno rodjenje nosi rizik po zdravlje djeteta i majke, ali da veliki broj beba nema posljedice. Za one koji nisu te srece, naravno da treba pomoci. Malo solidarnosti svakog od nas i svasta mozemo uraditi!


Povezane vijesti
Srednja škola "28. juni" obilježila Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave (FOTO) Srednja škola "28. juni" obilježila Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave (FOTO)
Novi projekat fondacije “Zaboravljeni korijeni”: Film čuva sjećanje na Garavice Novi projekat fondacije “Zaboravljeni korijeni”: Film čuva sjećanje na Garavice
Obilježeno 28 godina od stradanja vojnika na Zlovrhu u NATO agresiji Obilježeno 28 godina od stradanja vojnika na Zlovrhu u NATO agresiji
Najčitanije
 • Poginuo direktor Studentskog doma u Foči
  17h 35m
  0
 • Poznato stanje direktora KPZ Foča: Više od 24 sata ležao povrijeđen
  13h 55m
  0
 • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
  3h 46m
  0
 • Božović prisustvovao liturgiji u Sabornom hramu Svete Trojice (FOTO)
  22h 24m
  0
 • Džudo sudija iz Banjaluke spasao život mladoj takmičarki na prvenstvu Balkana
  22h 14m
  0