На тржишту рада недостаје љекара и грађевинских радника

30.07.2023. 20:12
0
ИЗВОР: srna.rs

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да и поред рекордног броја запослених у Српској - више од 290.000 људи - на тржишту рада недостаје грађевинских радника, љекара и возача тешких моторних возила.

Егић је рекао да рекордан број запослених у Српској није случајно забиљежен, већ је резултат континуираног рада, праћења стања на тржишту и у области капитала, те смишљених мјера и стратегија.

- Влада Републике Српске је преко ресорног министарства у сталном контакту са синдикатима и Унијом удружења послодаваца, ослушкује стање на тржишту рада и заједнички креира одређене мјере што доводи до оваквог доброг резултата - рекао је Егић за АТВ.

Говорећи о доласку страних радника у Српску, Егић је рекао да одобрена квота ове године за "увоз стране радне снаге" износи 1.400 радника и још није испуњена.

Он је навео да послодавци предвиђају да идуће године неће бити неког драстичног повећања потражње за страном радном снагом у Републици Српској.

Када је ријеч о култури сјећања, Егић каже да су у календару историјских догађаја од републичког значаја евидентирана 32 догађаја и да, нажалост, за већину злочина почињених над Србима још нико није одговарао и поред бројних доказа и свједока.

- Тужилаштво и Суд БиХ на то не реагују - рекао је Егић и указао на случај Насера Орића за чије злочине и бруталности постоје свједоци.

Он је истакао да Република Српска мора његовати културу сјећања и да никада не смије заборавити злочине почињене над српским народом.

- Надамо се да ће злочинци над Србима некада морати да одговарају - рекао је Егић и додао да правосуђе БиХ, ако и изрекне неку казну за злочине почињене над Србима, оне буду минималне, док насупрот томе српским војницима и официрима изриче драктонске казне.

Говорећи о положају борачких категорија у Републици Српској, Егић је рекао да ресорно министарство ради на захтјевима Борачке организације Републике Српске који се односе на запошљавање дјеце погунулих бораца, повећање процента личне и породичне инвалиднине и повећање борачког додатка.

- Ушли смо у процедуру измјене закона, односно прављења нове уредбе - истакао је Егић и додао да су неки захтјеви БОРС-а мало исхитрени.

Егић је рекао да се стамбено збрињавање борачких категорија може окончати путем додјеле неповратних новчаних средстава и изградњом стамбених јединица са мање новчаних средстава.

Он је рекао да нико у Републици Српској није задовољан радом Института за нестала лица БиХ када је ријеч о процесу тражења несталих лица српске националности, али да ресорно министарство нема утицаја на његов рад.

Егић је најавио да ће Министарство рада и борачко-инвалидске заштите помоћи санацију три спомен костурнице у Републици Српској у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Страдање сарајевских љекара – Град у којем је убијена Хипократова заклетва Страдање сарајевских љекара – Град у којем је убијена Хипократова заклетва
Тим српских љекара отпутовао у Хаг да прегледа генерала Младића Тим српских љекара отпутовао у Хаг да прегледа генерала Младића
Љекари иду у Хаг да прегледају Младића, предводи их Ђајић Љекари иду у Хаг да прегледају Младића, предводи их Ђајић
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 28m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 12m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    8h 57m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    5h 56m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 2m
    0