На Вељинама служен помен страдалим војницима и цивилима током НАТО агресије

24.03.2021. 12:49
0
ИЗВОР: Катера

Служењем литургије и помена за све настрадале војнике Војске СР Југославије и цивиле у цркви Светог Василија Острошког у Источној Илиџи јутрос је обиљежен почетак НАТО агресије на СР Југославију, која је трајала од 24. марта до 10. јуна 1999. године.

Након литургије, предсједник БО "Илиџански борац" Горан Шеховац рекао је новинарима да су људски животи изгубљени тада, за вријеме НАТО агресије, заувијек изгубљени, а да људи и данас умиру од посљедица бомбардовања осиромашеним уранијумом.

- Најмање што можемо учинити данас је да испред свих грађана Српског Сарајева одамо помен свим страдалим у Србији током НАТО агресије - рекао је Горан Шеховац, додавши да све општине здружене у град Источно Сарајево неће заборавити помоћ коју је Република Србија пружала за опстанак Срба на овом подручју.

Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донесена је без одобрења Савјета безбједности УН-а, а према различитим процјенама убијено је око 1000 војника и полицајаца и око 2500 цивила, од чега 79 дјеце. 

Тог 24. марта 1999. године, пали су први пројектили које су испалиле снаге НАТО-а, а које су погодиле циљеве у околини Приштине, чиме је званично почела војна кампања која је трајала наредних 78 дана.

Током бомбардовања гађани су војни, али и цивилни циљеви, фабрике, мостови, пруге, предајници, школе, здравствене установе, медијске куће и споменици културе.

Бомбадовање је окончано потписивањем Кумановског споразума 9. јуна 1999. године. Споразумом су прекинути ваздишни удари НАТО-а на СРЈ, а дан касније, 10. јуна Савјет безбједности УН-а је усвојио Резолуцију 1244.

Коментари 0
Повезане вијести
Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    6h 25m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    21h 55m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    21h 9m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    21h 26m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    8h 56m
    0