Na Veljinama služen pomen stradalim vojnicima i civilima tokom NATO agresije

24.03.2021. 12:49
0
IZVOR: Katera

Služenjem liturgije i pomena za sve nastradale vojnike Vojske SR Jugoslavije i civile u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnoj Ilidži jutros je obilježen početak NATO agresije na SR Jugoslaviju, koja je trajala od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

Nakon liturgije, predsjednik BO "Ilidžanski borac" Goran Šehovac rekao je novinarima da su ljudski životi izgubljeni tada, za vrijeme NATO agresije, zauvijek izgubljeni, a da ljudi i danas umiru od posljedica bombardovanja osiromašenim uranijumom.

- Najmanje što možemo učiniti danas je da ispred svih građana Srpskog Sarajeva odamo pomen svim stradalim u Srbiji tokom NATO agresije - rekao je Goran Šehovac, dodavši da sve opštine združene u grad Istočno Sarajevo neće zaboraviti pomoć koju je Republika Srbija pružala za opstanak Srba na ovom području.

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ donesena je bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN-a, a prema različitim procjenama ubijeno je oko 1000 vojnika i policajaca i oko 2500 civila, od čega 79 djece. 

Tog 24. marta 1999. godine, pali su prvi projektili koje su ispalile snage NATO-a, a koje su pogodile ciljeve u okolini Prištine, čime je zvanično počela vojna kampanja koja je trajala narednih 78 dana.

Tokom bombardovanja gađani su vojni, ali i civilni ciljevi, fabrike, mostovi, pruge, predajnici, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće i spomenici kulture.

Bombadovanje je okončano potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 9. juna 1999. godine. Sporazumom su prekinuti vazdišni udari NATO-a na SRJ, a dan kasnije, 10. juna Savjet bezbjednosti UN-a je usvojio Rezoluciju 1244.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO) Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika
Najčitanije
  • Najavljeni prekidi električne energije
    3h 26m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    16h 2m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    23h 33m
    0
  • Nađa Rudakijević, učenica OŠ „Petar Petrović Njegoš“, nagrađena na likovnom konkursu Crvenog krsta
    22h 51m
    0
  • Proba Izraela na Eurosongu: Podigli palestinsku kefiju pa izbačeni iz arene
    14h 16m
    0