Набавна цијена горива већа него тренутна продајна

08.03.2022. 21:41
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Набавне цијене горива су веће него што су тренутне продајне на бензинским пумпама, потврдио је за "Независне" Милован Бајић, директор "Крајинапетрола" и представник Удружења дистрибутера нафте и нафтних деривата Републике Српске.

- Набавна цијена за литар горива је у уторак била 3,16 КМ, међутим ми још нисмо подигли цијене на пумпама јер је то набављено гориво још у складиштима - навео је Бајић.

На питање да ли ће наредних дана доћи до поскупљења нафтних деривата на бензинским пумпама, Бајић одговара да сигурно хоће, те да се тек треба видјети које ће то цијене бити.

- Ми се ипак надамо да ће у наредном периоду доћи до стабилизације цијена нафтних деривата, како не би дошло до поскупљења и на нашим пумпама - рекао је Бајић.

Тренутне цијене горива на "Крајинапетроловим" пумпи у Бањалуци су 2,99 КМ за литар дизела, док је за литар бензина потребно издвојити 2,87 КМ.

 

Из једне бензинске пумпе из Мостара су рекли да ће цијене горива наредних дана сигурно бити повећане, јер је набавна цијена нафтних деривата доста порасла.

- Тренутно је за литар дизела на нашој пумпи потребно издвојити 2,96 КМ, док литар бензина кошта 2,86 КМ - казао је радник пумпе у Мостару.

Радник једне пумпе из Зенице рекао је да су тренутне цијене нафтних деривата повећане неколико пута у задњих мјесец дана те да је за литар дизела и бензина тренутно потребно издвојити 2,81 КМ.

- Очекујемо да ће цијене бити веће наредних дана, али још нисмо добили из Управе обавјештење да их промијенимо - казали су с ове пумпе у Зеници.

Из Републичке управе за инспекцијске послове су саопштили да су у понедјељак поступајући инспектори извршили контролу 29 бензинских пумпних станица на територији Републике Српске.

- У 19 случајева утврђене су одређене неправилности, на основу чега је издато 38 прекршајних налога у износу од 285.000 КМ. По налогу руководстава Инспектората РС и главног тржишног инспектора контроле се настављају и наредних дана. Тржишна инспекција РС ангажована је у пуном капацитету и наставиће с контролама, те позивамо трговце да се придржавају Уредбе о ограничавању марже приликом формирања цијена течних нафтних деривата - наводи се у саопштењу. 

Додаје се да је за кршење ове уредбе прописана казна за трговца као привредно друштво од 10.000 КМ, те за одговорно лице 5.000 КМ.

Из Федералног министарства трговине су саопштили да од суботе врше појачане инспекцијске надзоре над формирањем цијена и маржи на бензинским станицама у ФБиХ, с циљем спречавања незаконитог поскупљења горива.

- Од суботе до понедјељка извршена су 24 циљана и 72 контролна инспекцијска надзора, а 13 субјеката надзора је затечено у прекршају, што подразумијева издавање 29 прекршајних налога. Код једног субјекта надзора је затечено 13.000 литара горива тржишне вриједности 42.990 КМ без пратеће документације, због чега је субјекту надзора изречена забрана прометовања, а предмет прекршаја одузет. Корективним дјеловањем федералних тржишних инспектора, 10 субјеката надзора је одмах извршило корекцију цијена, чиме је спријечено њихово повећање - наводи се у овом саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    3h 29m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    10h 35m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    9h 2m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    4h 44m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    10h 54m
    0