Нацрт закона о инспекцијама доноси бројне измјене

06.09.2019. 08:48
0
ИЗВОР: ATV

Рад инспектора на терену ускоро ће контролисати посебна организациона јединица чиме ће се самовоља општинских и републичких инспектора у потпуности избрисати, а грешке свести на минимум. Ово је само један дио Нацрта закона о инспекцијама који припрема Министарство управе и локалне самоуправе.

-У овом случају говоримо у ствари о инспекторима који ће на одговарајући начин, а уз испуњавање посебних услова рада вршити инспекцијски надзор над већ извршеним инспекцијским прегледима од стране других инспектора, уколико постоје одређени недостаци или неправилности - каже Никола Кнежевић, помоћник министра за ресор управе.

Припрема се и законска подлога за то да се непријављивање радника третира као кривично дјело, чиме би се барем покушао спријечити рад “на црно”. Из министарства су акценат ставили на обавезну координацију између општинских и републичких инспекција, како би се избјегло поклапање и понављање истог посла. 

-Нама је увијек као проблем од стране послодаваца посебно истакнуто што није постојало планирање, па им се често дешавало да практично у једној седмици долазе инспектори и општински и републички и да су стално под неком врстом контроле - каже Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Послодавци имају и друге проблеме, посебно “новопечени”, а до сада су се њихове грешке масно наплаћивале. И то би новим законом требало бити ријешено. Предвиђено је да микропривредни субјекти у првој години свог пословања не добијају новчане казне за мање прекршаје, него само опомену и упутства. Из Уније удружења послодаваца такву одлуку поздрављају, али кажу да је ипак треба проширити и на већа предузећа. 

-Ми подржавамо такву мјеру али смо ми предложили мало другачију модификацију да се то односи на сва предузећа и да то буде обавеза превентивна прва контрола, без обзира када је предузеће отворено. Мислимо да би то значајно олакшало рад послодавцима али и квалитет инспекцијских контрола - каже Саша Тривић, Унија удружења послодаваца.

Програмом економских реформи Републике Српске за период 2019-2021. године планирано је доношење новог Закона о инспекцијама у четвртом кварталу ове године.

Коментари 0
Повезане вијести
Открива имена ухапшених инспектора Пореске управе Српске Открива имена ухапшених инспектора Пореске управе Српске
У 43 случаја изречена забрана даљег пружања услуга "стан на дан" У 43 случаја изречена забрана даљег пружања услуга "стан на дан"
Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    23h 17m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 10m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    12h 34m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    8h 3m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    10h 55m
    0