Нацрт Закона о заштити потрошача ускоро у скупштинској процедури

15.03.2021. 19:54
0
ИЗВОР: РТРС

Данас је Свјетски дан права потрошача који се ове године због пандемије вируса корона обиљежава на скромнији начин. У Српској Законом о заштити потрошача који је донесен 2012. дефинисана су основна права потрошача и начини њихове заштите. Како би ова област била унапријеђена, Влада Српске утврдила је Нацрт измјена и допуна Закона о заштити потрошача који ће ускоро у скупштинску процедуру.

Више од хиљаду пријава стигло је прошле године у бијељинско Удружење ‘‘Звоно‘‘. Овај број би можда био и већи, када би грађани знали своја права, сматрају у Удружењу.

- Ако потрошачима нешто није јасно и ако сматрају да су оштећени треба да нам се обрате. Наш телефон је увијек доступан и увијек смо на услузи - изјавио је предсједник Удружења Јован Василић. 

Највише приговора односило се на нереализоване туристичке аранжмане, комуналне услуге, продавце бијеле технике и телеком оператере.

Често, грађани нису довољно заинтересовани да остваре своја права, кажу у добојском удружењу гдје је протекле године стигло више од 2.200 приговора на различите економске услуге.

Едукација трговаца и потрошача дала је резултате и малобројне су пријаве из супермаркета.

- Немамо неких проблема што се тиче потрошача и купаца. Ако случајно дође до нечега то се рјешава на лицу мјеста у што краћем временском периоду - истакла је менаџер продаје у Босту Бијељина Петра Ђурђић.

Десет удружења потрошача у Српској уз помоћ ресорног министарства пружају значајну помоћ оштећеним грађанима.

- Влада Срспке већ дужи низ година издваја средства како би помогла рад Удружења за заштиту потрошача, а и у наредном периоду намјера нам је да их подржимо како кроз објезбјеђење средстава кроз финансирање одређених пројеката, тако и за суфинансирање материјалних трошкова ових удружења - нагласила је Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић.

У процедури је и Нацрт закона о измјенама и допунама закона о заштити потрошача који ће прецизније дефинисати одређене ставке и унаприједити ову област.

Коментари 0
Повезане вијести
Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба
У Српској већа казна због џоинта него за педофилију У Српској већа казна због џоинта него за педофилију
Неопходно заштитити осјетљиве биљне усјеве због ниске температуре Неопходно заштитити осјетљиве биљне усјеве због ниске температуре
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    19h 46m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    17h 21m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 29m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    3h 20m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    1h 47m
    0