Nacrt Zakona o zaštiti potrošača uskoro u skupštinskoj proceduri

15.03.2021. 19:54
0
IZVOR: RTRS

Danas je Svjetski dan prava potrošača koji se ove godine zbog pandemije virusa korona obilježava na skromniji način. U Srpskoj Zakonom o zaštiti potrošača koji je donesen 2012. definisana su osnovna prava potrošača i načini njihove zaštite. Kako bi ova oblast bila unaprijeđena, Vlada Srpske utvrdila je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača koji će uskoro u skupštinsku proceduru.

Više od hiljadu prijava stiglo je prošle godine u bijeljinsko Udruženje ‘‘Zvono‘‘. Ovaj broj bi možda bio i veći, kada bi građani znali svoja prava, smatraju u Udruženju.

- Ako potrošačima nešto nije jasno i ako smatraju da su oštećeni treba da nam se obrate. Naš telefon je uvijek dostupan i uvijek smo na usluzi - izjavio je predsjednik Udruženja Jovan Vasilić. 

Najviše prigovora odnosilo se na nerealizovane turističke aranžmane, komunalne usluge, prodavce bijele tehnike i telekom operatere.

Često, građani nisu dovoljno zainteresovani da ostvare svoja prava, kažu u dobojskom udruženju gdje je protekle godine stiglo više od 2.200 prigovora na različite ekonomske usluge.

Edukacija trgovaca i potrošača dala je rezultate i malobrojne su prijave iz supermarketa.

- Nemamo nekih problema što se tiče potrošača i kupaca. Ako slučajno dođe do nečega to se rješava na licu mjesta u što kraćem vremenskom periodu - istakla je menadžer prodaje u Bostu Bijeljina Petra Đurđić.

Deset udruženja potrošača u Srpskoj uz pomoć resornog ministarstva pružaju značajnu pomoć oštećenim građanima.

- Vlada Srspke već duži niz godina izdvaja sredstva kako bi pomogla rad Udruženja za zaštitu potrošača, a i u narednom periodu namjera nam je da ih podržimo kako kroz objezbjeđenje sredstava kroz finansiranje određenih projekata, tako i za sufinansiranje materijalnih troškova ovih udruženja - naglasila je Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić.

U proceduri je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti potrošača koji će preciznije definisati određene stavke i unaprijediti ovu oblast.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zatražene hitne akcije međunarodne zajednice radi zaštite Srba Zatražene hitne akcije međunarodne zajednice radi zaštite Srba
U Srpskoj veća kazna zbog džointa nego za pedofiliju U Srpskoj veća kazna zbog džointa nego za pedofiliju
Neophodno zaštititi osjetljive biljne usjeve zbog niske temperature Neophodno zaštititi osjetljive biljne usjeve zbog niske temperature
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    19h 54m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    19h 25m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    15h 41m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    19h 48m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    11h 36m
    2