Нада у правду живи још двије године

29.11.2023. 08:42
0
ИЗВОР: glassrpske.com

За двије године колико је продужен рок за спровођење Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина могуће је процесуирати многобројне злочине над Србима, рекао је вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Виктор Нуждић.

Наиме, Савјет министара БиХ је прихватио приједлог да спровођење Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина буде продужен са 31. децембра ове до краја 2025. године. Тај приједлог на адресу Савјета министара прослиједили су чланови Надзорног тијела за праћење спровођења тог документа.

Нуждић је рекао да је стратегија продужена управо за вријеме потрошено на бошњачке опструкције када се доносила и усвајала поменута стратегија.

- Постоји нада да ће продужење рока допринијети да буду процесуирани многобројни злочини над Србима. Надамо се да ће српске жртве бар у неким случајевима добити правосудну сатисфакцију - казао је “Гласу” Нуждић и додао да многобројни предмети злочина над Србима у Посавини и Подрињу нису процесуирају, односно да уопште нису подигнуте оптужнице за злочине над српским народом.

Ревидирана стратегија, наглашава, даје добру полазну основу да се ти предмети процесирају.

- Не смијемо изгубити наду и морамо се борити свим могућим средствима како би ови предмети били процесуирани. Није проблем у стратегији, она је урађена солидно и представља добру полазну основу. Међутим, проблем лежи у пресудама и судијама које доносе одлуке такве какве доносе, а оне су углавном усмјерене против Срба - поручио је Нуждић.

Нагласио је да се велики број предмета може процесуирати у року од двије године.

- То је реалан рок с обзиром на проток времена који је прошао од рата. Није реално ни очекивати да у неком дужем периоду буде нешто урађено јер с временом нестају свједоци и извршиоци злочина. Након и истека рока стратегије, као што је опште познато, ратни злочини не застарјевају тако да се правосуђе и даље може бавити процесуирањем - закључио је Нуждић и додао да ће Надзорно тијело наставити да засједа и прати извршења Ревидиране стратегије. Нагласио је да ће свакако једно од питања, које ће се наћи пред члановима Надзорног тијела, бити и то колико ће бити окончано најсложенијих предмета у идуће двије године.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да су све одлуке Суда БиХ до сада ишле у корист свих других, осим Срба.

- Немамо повјерења у тај Суд БиХ. Чисто сумњамо да ће се нешто промијенити и десити и у идуће двије године у њиховом раду - рекао је Којић.

Махмуљин

Прије тачно годину дана Интерпол је расписао црвену потјерницу за бившим командантом Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибом Махмуљином којег је Суд БиХ осудио на осам година затвора због злочина над Србима у Возући и Завидовићима, али он још увијек није пронађен и депортован у БиХ.

- О истом ћемо причати и идуће године, само што ће се тада навршавати двије године од расписивања потјернице за Махмуљином. Он се никада више неће појавити пред правосуђем у БиХ и одслужити ни ону срамно малу казну на коју је осуђен. Неће бити ни први ни посљедњи који ће у Турску - рекао је “Гласу” Бранимир Којић.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Муфтија Јусуфспахић се расплакао у програму уживо: Србија и српски народ нису геноцидни Муфтија Јусуфспахић се расплакао у програму уживо: Србија и српски народ нису геноцидни
Шеховац: Истражити колико је живих чија су имена уклесана у Поточарима Шеховац: Истражити колико је живих чија су имена уклесана у Поточарима
Владика Теодосије: Срби свједоче да могу постојати у тешком времену Владика Теодосије: Срби свједоче да могу постојати у тешком времену
Најчитаније
 • Слана бајадера
  12h 6m
  0
 • Злочин у Варварину
  11h 41m
  1
 • Учествујте у Катерином ФОТО-КОНКУРСУ и освојите вриједне награде!
  6h 40m
  2
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  4h 43m
  1
 • Бојан Гуњак и Драгослав Пантић крећу на хуманитарни поход за Магдалену и Хелену
  4h 57m
  0