Nada u pravdu živi još dvije godine

29.11.2023. 08:42
0
IZVOR: glassrpske.com

Za dvije godine koliko je produžen rok za sprovođenje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina moguće je procesuirati mnogobrojne zločine nad Srbima, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Viktor Nuždić.

Naime, Savjet ministara BiH je prihvatio prijedlog da sprovođenje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina bude produžen sa 31. decembra ove do kraja 2025. godine. Taj prijedlog na adresu Savjeta ministara proslijedili su članovi Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja tog dokumenta.

Nuždić je rekao da je strategija produžena upravo za vrijeme potrošeno na bošnjačke opstrukcije kada se donosila i usvajala pomenuta strategija.

- Postoji nada da će produženje roka doprinijeti da budu procesuirani mnogobrojni zločini nad Srbima. Nadamo se da će srpske žrtve bar u nekim slučajevima dobiti pravosudnu satisfakciju - kazao je “Glasu” Nuždić i dodao da mnogobrojni predmeti zločina nad Srbima u Posavini i Podrinju nisu procesuiraju, odnosno da uopšte nisu podignute optužnice za zločine nad srpskim narodom.

Revidirana strategija, naglašava, daje dobru polaznu osnovu da se ti predmeti procesiraju.

- Ne smijemo izgubiti nadu i moramo se boriti svim mogućim sredstvima kako bi ovi predmeti bili procesuirani. Nije problem u strategiji, ona je urađena solidno i predstavlja dobru polaznu osnovu. Međutim, problem leži u presudama i sudijama koje donose odluke takve kakve donose, a one su uglavnom usmjerene protiv Srba - poručio je Nuždić.

Naglasio je da se veliki broj predmeta može procesuirati u roku od dvije godine.

- To je realan rok s obzirom na protok vremena koji je prošao od rata. Nije realno ni očekivati da u nekom dužem periodu bude nešto urađeno jer s vremenom nestaju svjedoci i izvršioci zločina. Nakon i isteka roka strategije, kao što je opšte poznato, ratni zločini ne zastarjevaju tako da se pravosuđe i dalje može baviti procesuiranjem - zaključio je Nuždić i dodao da će Nadzorno tijelo nastaviti da zasjeda i prati izvršenja Revidirane strategije. Naglasio je da će svakako jedno od pitanja, koje će se naći pred članovima Nadzornog tijela, biti i to koliko će biti okončano najsloženijih predmeta u iduće dvije godine.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da su sve odluke Suda BiH do sada išle u korist svih drugih, osim Srba.

- Nemamo povjerenja u taj Sud BiH. Čisto sumnjamo da će se nešto promijeniti i desiti i u iduće dvije godine u njihovom radu - rekao je Kojić.

Mahmuljin

Prije tačno godinu dana Interpol je raspisao crvenu potjernicu za bivšim komandantom Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibom Mahmuljinom kojeg je Sud BiH osudio na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima u Vozući i Zavidovićima, ali on još uvijek nije pronađen i deportovan u BiH.

- O istom ćemo pričati i iduće godine, samo što će se tada navršavati dvije godine od raspisivanja potjernice za Mahmuljinom. On se nikada više neće pojaviti pred pravosuđem u BiH i odslužiti ni onu sramno malu kaznu na koju je osuđen. Neće biti ni prvi ni posljednji koji će u Tursku - rekao je “Glasu” Branimir Kojić.

Piše: Marijana Miljić Bjelovuk

Komentari 0
Povezane vijesti
Djeca iz Čikaga, porijeklom iz Republike Srpske i Srbije, u srpskom pozorištu izvela prvu predstavu (FOTO) Djeca iz Čikaga, porijeklom iz Republike Srpske i Srbije, u srpskom pozorištu izvela prvu ...
Veliki protestni skup Srba na KiM: "Nećete nas proterati s naših ognjišta" Veliki protestni skup Srba na KiM: "Nećete nas proterati s naših ognjišta"
Srbi na Kosovu i Metohiji proživljavaju nezabilježenu torturu Srbi na Kosovu i Metohiji proživljavaju nezabilježenu torturu
Najčitanije
 • Kako su Srbi ostavili veliki trag u istoriji Rusije
  11h 47m
  2
 • Zdravstveno stanje generala Mladića veoma teško
  23h 52m
  6
 • Zašto je dobro piti vodu s đumbirom i limunom
  5h 29m
  0
 • Portal Katera vam donosi tekstove o nastanku i razvoju Srpskog Sarajeva
  8h 59m
  6
 • Zemljotres u BiH
  3h 38m
  0