Награда Града Њујорка Храму Светог Саве на Менхетну

11.05.2021. 19:26
0
ИЗВОР: Танјуг

Завод за заштиту споменика Града Њујорка додијелио је српској светињи на Менхетну - Саборној цркви Светог Саве, награду "Luis G. Mozes" која представља неку врсту Оскара у заштити споменика.

Завод за заштиту споменика Града Њујорка ту награду додијељује дуже од три деценије, сваке године за десетак пројеката који су показали изврсност у рестаурацији, очувању или адаптацији историјских зграда, изгледа улица и пејзажа који чувају пословне, трговачке, стамбене, институционалне, вјерске и јавне зграде.

Обнова цркве Светог Саве у Њујорку, изгорјеле у великом пожару на Ускрс 2016. године, траје и даље, а прва фаза је завршена је прошле јесени, када је та српска светиња стављена под кров - односно обновљена споља.

Српска православна црква Светог Саве била је једна од 12 одликованих за 2020, а награда је 6. маја уручена епископу источно-америчком Српске православне цркве Иринеју.

Предсједница њујоршког Завода за заштиту споменика Пег Брин изјавила је том приликом да је "Катедрала Светог Саве награђена за прву фазу пројекта - затварање и стабилизација", наводи се у писму парохијанима које је добио Танјуг.

По њеним ријечима, "Завод има дугу историју сарадње с Катедралом (Саборном црквом) Светог Саве и радујемо се њеној потпуној обнови."

Црква на Менхтену, сазидана у готском стилу пре скоро 170 година, од 1943. је у власништву СПЦ, која ју је откупила од Епископалне њујоршке цркве, и од историјског значаја је не само за српски народ и српску заједницу већ и за град и државу Њујорк.

У тој цркви је 1943. одржан посљедњи опроштај од великог америчког научника српског поријекла Николе Тесле, на коме се од њега опростио и његов пријатељ, велики хрватски и југословенски виолиниста Златко Баловоцих, који је свирао познату српску пјесму "Тамо далеко". 

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Свети Прокопије Данас Свети Прокопије
Српска православна црква прославља Светог преподобног Сисоја Великог Српска православна црква прославља Светог преподобног Сисоја Великог
Владика Јоаникије: Свештеномученици дабробосански позивају на праштање (ФОТО) Владика Јоаникије: Свештеномученици дабробосански позивају на праштање (ФОТО)
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 23m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 22m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 58m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 19m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 2m
    9