Награда Града Њујорка Храму Светог Саве на Менхетну

11.05.2021. 19:26
0
ИЗВОР: Танјуг

Завод за заштиту споменика Града Њујорка додијелио је српској светињи на Менхетну - Саборној цркви Светог Саве, награду "Luis G. Mozes" која представља неку врсту Оскара у заштити споменика.

Завод за заштиту споменика Града Њујорка ту награду додијељује дуже од три деценије, сваке године за десетак пројеката који су показали изврсност у рестаурацији, очувању или адаптацији историјских зграда, изгледа улица и пејзажа који чувају пословне, трговачке, стамбене, институционалне, вјерске и јавне зграде.

Обнова цркве Светог Саве у Њујорку, изгорјеле у великом пожару на Ускрс 2016. године, траје и даље, а прва фаза је завршена је прошле јесени, када је та српска светиња стављена под кров - односно обновљена споља.

Српска православна црква Светог Саве била је једна од 12 одликованих за 2020, а награда је 6. маја уручена епископу источно-америчком Српске православне цркве Иринеју.

Предсједница њујоршког Завода за заштиту споменика Пег Брин изјавила је том приликом да је "Катедрала Светог Саве награђена за прву фазу пројекта - затварање и стабилизација", наводи се у писму парохијанима које је добио Танјуг.

По њеним ријечима, "Завод има дугу историју сарадње с Катедралом (Саборном црквом) Светог Саве и радујемо се њеној потпуној обнови."

Црква на Менхтену, сазидана у готском стилу пре скоро 170 година, од 1943. је у власништву СПЦ, која ју је откупила од Епископалне њујоршке цркве, и од историјског значаја је не само за српски народ и српску заједницу већ и за град и државу Њујорк.

У тој цркви је 1943. одржан посљедњи опроштај од великог америчког научника српског поријекла Николе Тесле, на коме се од њега опростио и његов пријатељ, велики хрватски и југословенски виолиниста Златко Баловоцих, који је свирао познату српску пјесму "Тамо далеко". 

Коментари 0
Повезане вијести
Данас празник Светог новомученика Вукашина Јасеновачког Данас празник Светог новомученика Вукашина Јасеновачког
Манастир Ћелије - чувар моштију Преподобног Јустина Ћелијског Манастир Ћелије - чувар моштију Преподобног Јустина Ћелијског
Неистинама покушавају дати легитимитет историјској инверзији Неистинама покушавају дати легитимитет историјској инверзији
Најчитаније
 • Слана бајадера
  13h 24m
  0
 • Злочин у Варварину
  12h 59m
  1
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  6h 1m
  1
 • Учествујте у Катерином ФОТО-КОНКУРСУ и освојите вриједне награде!
  7h 58m
  2
 • Муфтија Јусуфспахић се расплакао у програму уживо: Србија и српски народ нису геноцидни
  4h 54m
  4