Nagrada Grada Njujorka Hramu Svetog Save na Menhetnu

11.05.2021. 19:26
0
IZVOR: Tanjug

Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka dodijelio je srpskoj svetinji na Menhetnu - Sabornoj crkvi Svetog Save, nagradu "Luis G. Mozes" koja predstavlja neku vrstu Oskara u zaštiti spomenika.

Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka tu nagradu dodijeljuje duže od tri decenije, svake godine za desetak projekata koji su pokazali izvrsnost u restauraciji, očuvanju ili adaptaciji istorijskih zgrada, izgleda ulica i pejzaža koji čuvaju poslovne, trgovačke, stambene, institucionalne, vjerske i javne zgrade.

Obnova crkve Svetog Save u Njujorku, izgorjele u velikom požaru na Uskrs 2016. godine, traje i dalje, a prva faza je završena je prošle jeseni, kada je ta srpska svetinja stavljena pod krov - odnosno obnovljena spolja.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Save bila je jedna od 12 odlikovanih za 2020, a nagrada je 6. maja uručena episkopu istočno-američkom Srpske pravoslavne crkve Irineju.

Predsjednica njujorškog Zavoda za zaštitu spomenika Peg Brin izjavila je tom prilikom da je "Katedrala Svetog Save nagrađena za prvu fazu projekta - zatvaranje i stabilizacija", navodi se u pismu parohijanima koje je dobio Tanjug.

Po njenim riječima, "Zavod ima dugu istoriju saradnje s Katedralom (Sabornom crkvom) Svetog Save i radujemo se njenoj potpunoj obnovi."

Crkva na Menhtenu, sazidana u gotskom stilu pre skoro 170 godina, od 1943. je u vlasništvu SPC, koja ju je otkupila od Episkopalne njujorške crkve, i od istorijskog značaja je ne samo za srpski narod i srpsku zajednicu već i za grad i državu Njujork.

U toj crkvi je 1943. održan posljednji oproštaj od velikog američkog naučnika srpskog porijekla Nikole Tesle, na kome se od njega oprostio i njegov prijatelj, veliki hrvatski i jugoslovenski violinista Zlatko Balovocih, koji je svirao poznatu srpsku pjesmu "Tamo daleko". 

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas praznik Duhovi Danas praznik Duhovi
Sutra Duhovske zadušnice Sutra Duhovske zadušnice
Danas Spasovdan Danas Spasovdan
Najčitanije
 • Meteoalarm izdao upozorenje za devet regija u BiH
  10h 59m
  0
 • Održana vanredna skupština Džudo saveza Republike Srpske: Živko Milijaš izabran za predsjednika
  8h 7m
  1
 • Šta je Srbiji potrebno da sa dva boda prođe dalje?
  9h 25m
  0
 • Najbrži način da rashladite automobil koji je bio parkiran na suncu
  10h 5m
  0
 • Sutra nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom
  7h 19m
  0