Nagrada Grada Njujorka Hramu Svetog Save na Menhetnu

11.05.2021. 19:26
0
IZVOR: Tanjug

Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka dodijelio je srpskoj svetinji na Menhetnu - Sabornoj crkvi Svetog Save, nagradu "Luis G. Mozes" koja predstavlja neku vrstu Oskara u zaštiti spomenika.

Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka tu nagradu dodijeljuje duže od tri decenije, svake godine za desetak projekata koji su pokazali izvrsnost u restauraciji, očuvanju ili adaptaciji istorijskih zgrada, izgleda ulica i pejzaža koji čuvaju poslovne, trgovačke, stambene, institucionalne, vjerske i javne zgrade.

Obnova crkve Svetog Save u Njujorku, izgorjele u velikom požaru na Uskrs 2016. godine, traje i dalje, a prva faza je završena je prošle jeseni, kada je ta srpska svetinja stavljena pod krov - odnosno obnovljena spolja.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Save bila je jedna od 12 odlikovanih za 2020, a nagrada je 6. maja uručena episkopu istočno-američkom Srpske pravoslavne crkve Irineju.

Predsjednica njujorškog Zavoda za zaštitu spomenika Peg Brin izjavila je tom prilikom da je "Katedrala Svetog Save nagrađena za prvu fazu projekta - zatvaranje i stabilizacija", navodi se u pismu parohijanima koje je dobio Tanjug.

Po njenim riječima, "Zavod ima dugu istoriju saradnje s Katedralom (Sabornom crkvom) Svetog Save i radujemo se njenoj potpunoj obnovi."

Crkva na Menhtenu, sazidana u gotskom stilu pre skoro 170 godina, od 1943. je u vlasništvu SPC, koja ju je otkupila od Episkopalne njujorške crkve, i od istorijskog značaja je ne samo za srpski narod i srpsku zajednicu već i za grad i državu Njujork.

U toj crkvi je 1943. održan posljednji oproštaj od velikog američkog naučnika srpskog porijekla Nikole Tesle, na kome se od njega oprostio i njegov prijatelj, veliki hrvatski i jugoslovenski violinista Zlatko Balovocih, koji je svirao poznatu srpsku pjesmu "Tamo daleko". 

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra Mala Gospojina Sutra Mala Gospojina
Danas Sveti Petar Dabrobosanski Danas Sveti Petar Dabrobosanski
Na današnji dan proglašena autokefalnost Srpske pravoslavne crkve Na današnji dan proglašena autokefalnost Srpske pravoslavne crkve
Najčitanije
 • Ujedinjena Srpska će imati svog kandidata za načelnika opštine Istočna Ilidža
  14h 5m
  0
 • Preminuo Nikola, otac heroj
  16h 23m
  0
 • Jak zemljotres pogodio BiH
  8h 46m
  0
 • Završen program cjeloživotnog učenja na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu (FOTO)
  16h 34m
  0
 • „Dani tikve“ sljedeći vikend u Istočnom Sarajevu
  14h 50m
  1