Nagrada Grada Njujorka Hramu Svetog Save na Menhetnu

11.05.2021. 19:26
0
IZVOR: Tanjug

Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka dodijelio je srpskoj svetinji na Menhetnu - Sabornoj crkvi Svetog Save, nagradu "Luis G. Mozes" koja predstavlja neku vrstu Oskara u zaštiti spomenika.

Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka tu nagradu dodijeljuje duže od tri decenije, svake godine za desetak projekata koji su pokazali izvrsnost u restauraciji, očuvanju ili adaptaciji istorijskih zgrada, izgleda ulica i pejzaža koji čuvaju poslovne, trgovačke, stambene, institucionalne, vjerske i javne zgrade.

Obnova crkve Svetog Save u Njujorku, izgorjele u velikom požaru na Uskrs 2016. godine, traje i dalje, a prva faza je završena je prošle jeseni, kada je ta srpska svetinja stavljena pod krov - odnosno obnovljena spolja.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Save bila je jedna od 12 odlikovanih za 2020, a nagrada je 6. maja uručena episkopu istočno-američkom Srpske pravoslavne crkve Irineju.

Predsjednica njujorškog Zavoda za zaštitu spomenika Peg Brin izjavila je tom prilikom da je "Katedrala Svetog Save nagrađena za prvu fazu projekta - zatvaranje i stabilizacija", navodi se u pismu parohijanima koje je dobio Tanjug.

Po njenim riječima, "Zavod ima dugu istoriju saradnje s Katedralom (Sabornom crkvom) Svetog Save i radujemo se njenoj potpunoj obnovi."

Crkva na Menhtenu, sazidana u gotskom stilu pre skoro 170 godina, od 1943. je u vlasništvu SPC, koja ju je otkupila od Episkopalne njujorške crkve, i od istorijskog značaja je ne samo za srpski narod i srpsku zajednicu već i za grad i državu Njujork.

U toj crkvi je 1943. održan posljednji oproštaj od velikog američkog naučnika srpskog porijekla Nikole Tesle, na kome se od njega oprostio i njegov prijatelj, veliki hrvatski i jugoslovenski violinista Zlatko Balovocih, koji je svirao poznatu srpsku pjesmu "Tamo daleko". 

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Blagovijesti Danas Blagovijesti
Sutra Blagovijesti Sutra Blagovijesti
Vladika Grigorije objasnio šta je važno poštovati tokom velikog Vaskršnjeg posta Vladika Grigorije objasnio šta je važno poštovati tokom velikog Vaskršnjeg posta
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    12h 40m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    23h 54m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    10h 54m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    8h 44m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    11h 59m
    0