Најопасније возило које многи потцјењују

23.08.2021. 10:16
0
ИЗВОР: klix.ba

Све су чешће несреће у којима страдају возачи четвероточкаша познатих као квадови.

Саобраћајни стручњак професор Игор Марковић је у разговору за Klix.ba објаснио зашто се то дешава.

На почетку разговора питали су га о каквом је возилу ријеч. Говорећи о томе, напоменуо је да може бити различито категорисано, као лаки или тешки четвероцикл или као четвероцикл за превоз терета и као четвероцикл за превоз људи.

Категорисани су у категорије L6e и L7e с неколико различитих подкатегорија, популарних назива ATV, UTV, Quad, Baggy и сл. Сваки од наведених назива значи да је возило конструкцијски различито и из тога произилазе десетине поткатегорија ових возила.

Оваква возила су већини непознаница. Због непознавања возила, прописа и правила дешавају се несреће. Њихово кориштење је често у супротности са законима.

Злоупотребљавање категоризације

Ако се говори о лаким четвероциклима за превоз путника, објашњава Марковић, тада се говори о возилима с масом испод 425 килограма, конструкцијском брзином мањом или једнаком 45 километара на сат и радном запремином мотора мањом или једнаком 50 центиметара кубних, ако је мотор с унутрашњим сагоријевањем с вањским извором паљења. Или радна запремина мотора мања или једнака 500 центиметара кубних, ако је мотор с унутрашњим сагоријевањем с компресијским паљењем, односно максималном снагом мотора мањом или једнаком 15 киловати.

Ако се говори о тешким четвероциклима за превоз терета, тада је ријеч о возилима тежине испод 600 килограма. Тешки четвероцикли за превоз путника с масом испод 600 килограма имају конструкцијску брзину до 90 километара на сат, а максимална снага мотора им је 15 киловати.

Навео је да постоје, како је рекао, многе изведбе поткатегорија ових возила, као и изведбе снаге од четири до 15 киловати те да се разврставају по намјени за вожњу - на цести и off-road.

Истакао је да се злоупотребљава категоризација квада као радне машине.

- Често се купују као off-road возила и тако се и користе по неприступачним теренима, без одговарајуће обуке, кациге, заштитне одјеће и обуће и вјешто се избјегавају законске обавезе за управљање њима. Најчешће је то случај на популарним планинским локацијама гдје долази до несрећа, врло често и с фаталним посљедицама - рекао је Марковић.

"Најопасније возило"

Указао је на то да се за њих мора полагати возачки испит. Како је изјавио, за неке од ових врста квадова потребно је имати положен возачки испит Б или Б1 категорије, што је дозвољено пунољетним особама. За њега је ово, како је оцијенио, најопасније возило с аспекта сигурности саобраћаја.

- То је четвероточкаш с малом масом, малим међуосовинским размаком, високим тежиштем и великим обртним моментом. То су четири ствари које не иду у прилог овом возилу с аспекта сигурности саобраћаја и које директно утичу на сигурност овог возила у саобраћају. У директној су вези с учесталим несрећама. Занемаримо ли било који од ова четири параметра, мале су шансе за избјегавање несреће. Возило је изразито 'стартно' због своје мале масе и обртног момента. Мали међуосовински размак у комбинацији с високим тежиштем узрокује лако бочно превртање у кривини и на нестабилним теренима. Најчешће се несреће дешавају приликом савладавања кривина у комбинацији с великом брзином и неадекватном конфигурацијом терена - нагласио је и додао да томе доприноси и невјештост особе која управља возилом.

Као важно је истакао и то да возач, као и његов сувозач, морају носити кацигу и сву заштитну опрему - одјећу и обућу. Марковић сматра да је изненађујуће што није и већи број незгода у којима су учестовала ова возила, с обзиром на њихову бројност и начин вожње.

"То није искључиво off-road возило"

Подвукао је да ово није искључиво off-road возило. Управо се врло често користе као таква, приликом чега се дешавају несреће. Многа од њих, која се користе као off-road, су конструкцијски намијењена за цестовну вожњу.

- Off-road возила су специјално конструисана возила. Квад није такво возило. То значи да њиме на Бјелашници или Јахорини не можете ићи гдје год хоћете. Он је искључиво намијењен за кретање на цести - указао је.

Коментарисао је и то да поједини родитељи оваква возила купују малољетној дјеци. То је упоредио с недавним трендом, од прије 10-15 година, а то је куповина скутера, мотоцикала до 50 кубика.

- То бих повезао с недостатком саобраћајне културе и с помодарством. Многи купе возило, а нису свјесни опасности - казао је Марковић.

Такође је напоменуо да је ријеч о врло скупим возилима, чија цијена досеже и више од 20.000 КМ. Закључује да ако већ имају високу цијену, то говори и о потреби одговорног кориштења.

"Много већи број несрећа од званичног"

Као проблем је навео и то што се квадови користе у подручјима која нису под надзором полиције и са сигурношћу тврди да је број несрећа с оваквим возилима и већи. Марковић је такође напоменуо да се оне најчешће дешавају на планинама, али да се не пријављују, јер за посљедицу имају лакше физичке повреде и мање материјалне штете.

То је аргументовао тиме што се многе несреће не пријављују јер они који су их скривили знају да су прекршили законе о управљању возилом, па онда и не обавијесте полицију. Врло често овим возилима управљају малољетне особе без возачке дозволе, без заштитне опреме и сл. Сматра да је посебан проблем њихова регистрација - већина њих није регистрована.

Указао је на то да је као судски вјештак за област цестовног саобраћаја често вјештачио несреће у којим је учествовао четвероцикл и да су готово у правилу возачи четвероцикла били или малољетни, или нису имали заштитну кацигу и опрему и/или возила нису била регистрована. Увјерава да врло често ниједан сигурносни и законски услов није био испуњен, ни са аспекта возача ни аспекта возила.

Ограничена максимална брзина

Законом о основама сигурности саобраћаја БиХ, максимална брзина лаких четвероцикала је ограничена до 45 километара на сат. Саговорник је нагласио да су на тржишту доступна и она која могу развити вишеструко веће брзине.

Како је рекао, пад с овог возила и ударац у нпр. стабло, ако не носите заштитну опрему, сигурно значи тешке физичке повреде опасне по живот.

Коментари 0
Повезане вијести
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба
Слога кућу гради - 14 чланова породице Сушић срећни под истим кровом (ВИДЕО) Слога кућу гради - 14 чланова породице Сушић срећни под истим кровом (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 17m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    17h 52m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    23h 0m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    3h 51m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 18m
    0