Најстарија Паљанка: Стака Пољаковић пуни 103. годину живота

18.10.2020. 23:37
0
ИЗВОР: Катера

Најстарија становница општине Пале је Стака Пољаковић, која је рођена 1918. године и цијели животни вијек провела у селу Љубогошта надомак Пала, гдје је родила четири сина и једну кћерку, а данас има деветоро унучади и 20 праунучади.

С обзиром на то да је најдуговјечнија становница Пала и вјероватно једна од најстаријих особа на цијелој регији, бројни медији жељели су да посјете ову старицу, разговарају са њом и питају је који је то "лијек за дуговјечност".

Поводом 15. октобра - Међународног дана жена на селу, старицу Стаку посјетила је екипа БХ телевизије и новинар Слободан Ковач, који су разговарали са њом о њеном животу, раду и одрастању на селу.

- Никад са села нисам отишла. Овдје сам изродила четири сина и једну кћерку, а имам и деветоро унучади и двадесеторо праунучади. Фино ми је било, а фино ми је и данас. Лијепо ме гледају, немам никаквих болова, када је лијепо вријеме изађем мало напоље, када дува вјетар вратим се у кућу и тако - прича Стака.

Стакин живот је прошао и добро и зло, живјела је у истом селу кроз четири државе. Рођена је у Аустроугарској, дјетињство провела у Краљевини СХС, односно Краљевини Југославији, зрело доба у СФР Југославији, а старост у садашњој држави.

Каже да је управо живот на селу, рад и брига о дјеци, те умјерена и здрава исхрана управо тај "рецепт дуговјечности", односно оно што ју је одржало толико година.

- Провела сам живот на селу, од рођења до данас. Највише сам јела бијели мрс. Никад нисам доктору ишла и сву сам дјецу изродила, а никад нисам ишла доктору. Увијек сам била здрава - додаје Стака.

Она каже да је, нажалост, много људи отишло из села, те да данас има свека неколико кућа гдје су људи у овом селу остали да живе, док су многи отишли.

- Доста народа је нестало, одоше...Неће да раде на селу, има их који су и остали, али...Неће свијет да ради, а радити се мора - додаје Стака.

Она данас живи са најмлађим сином Чедом и његовом породицом, а каже да јој тешко пада то што данас млади све више одлазе са села.

Чедо истиче да је Стаку највише одржало то што је имала обавеза на селу, што је радила, те да је увијек поред свих недаћа које су је пратиле, била расположена. 

Видео прилог о овој емисији можете погледати на линку овдје.

Коментари 0
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    13h 36m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    14h 51m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    20h 42m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    19h 9m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    21h 1m
    0