Најстарији из Пала незадовољни бригом локалне заједнице

27.01.2020. 21:52
0
ИЗВОР: Srpska.info

Паљански пензионери очекују да се у буџету општине Пале повећа грант који добијају, те траже да умјесто досадашњих 10.000 он буде повећан на 30.000 КМ.

Поручује то за Српскаинфо предсједник паљанског удружења, Ненад Кусмук, који каже да су пензионери незадовољни својим статусом.

– Једна неразвијена општина попут Рогатице броји дупло мање учлањених пензионера од нас, а они за своје удружење издвајају 30.000 КМ годишње. Ми смо до сада добијали 10.000 КМ, а од ове године од начелника општине имамо само усмено обећање да ће у овој години бити више новца – каже Кусмук.

Слика

Истиче да би Удружење пензионера општине Пале било задовољно уколико би та локална заједница дала већи грант, те наводи да пензионери у овом дјиелу Републике Српске живе скромно, а да има и оних који преживљавају.

– Наше удружење постоји од 1996. године. Свакодневно настојимо да олакшамо живот пензионера у општини Пале тако што им помажемо кроз разне начине, а најчешће је то надокнада финансијских трошкова у случају смрти члана или неког из његове најуже породице – каже Кусмук.

Додаје да Удружење општине Пале у случају смрти члана удружења помаже његовој породици за трошкове сахране у износу од 500 КМ, што није довољно, али и тај износ свима добро дође.

Такође, у случају смрти неког из ужег круга породице члана Удружења, који не мора да буде учлањен, добија финансијску надокнаду од 200 КМ.

Кусмук, који предсједава Удружењем пензионера Пале већ шесту годину, истиче да се број пензионера у Палама креће углавном око 4.000, а да их тренутно сада има 4.070, што је за 800 чланова мање у односу на укупан број пензионера из ове општине.

– Ми се финансирамо искључиво од наших чланарина, које наши чланови уплаћују преко Фонда ПИО РС, који даље уплаћује Удружењу пензионера РС, а они нама на крају. Поред тога, финансијску помоћ на годишњем нивоу добијамо и из гранта општине Пале – каже Кусмук.

Према подацима, тренутно од чланова овог Удружења, њих 2.450 добија старосну пензију, односно 51% чланства, њих 1.623 прима породичну пензију, док 691 члан прима инвалидску пензију. Просјечна пензија у Палама износи око 400 КМ.

Чланови Удружења пензионера слободно вријеме проводе углавном дружећи се у клубовима пензионера, који дјелују у оквиру матичног удружења, а постоје укупно 4 клуба на подручју паљанске општине – два у Палама и по један у Мокром и Подграбу.

Слика

Једном годишње организују и једнодневни одлазак до манастира Острог, по симболичној цијени од 10 КМ.

Поред разних видова помоћи, Удружење пензионера општине Пале својим члановима помаже у набавци огријева за зиму или зимнице, које они могу да плате кроз рате од 6 до 8 мјесеци.

На исти начин могу да иду у бање, а Удружење пензионера им помаже и да остваре одређене погодности при одласку на болничко лијечење, једнократне финансијске помоћи, финансијску одштету у случају временских непогода и друго.

Повећати коефицијент

Предсједник паљанског удружења пензионера Ненад Кусмук истиче да је њима циљ повећање досадашњег коефицијента у односу на плату.

– Трудимо се да преко Удружења пензионера Републике Српске повећамо досадашњи коефицијент у односу на плату, који износи 43,5%, и циљ нам је да га повећамо на 50%, као што је то у земљама региона попут Хрватске, Србије и Словеније – каже Кусмук, додавши да је велики проблем и то што сваким растом пензија долази до раста цијена на тржишту, посебно када се ради о основним намирницима, што је за сваког пензионера животно важно.

 

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    3h 43m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 39m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    21h 24m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    18h 23m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    19h 35m
    0