Накнаде неће моћи да буду "упаковане" у основну плату радника

14.02.2022. 18:57
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Нови Правилник о обрачуну плата у Српској је усаглашен и ступиће на снагу крајем фебруара, потврдила је помоћник министра рада у Влади Републике Српске Мира Васић.

Нови обрачун плата ће подразумијевати и нове платне листе, које ће бити јединствене за цијелу Српску и које ће имати снагу извршне исправе.

- Дакле, ако послодавац не испуњава своје обавезе, нема више судовања. Платна листа има извршну снагу, као да је у питању правоснажна пресуда и радник с њом иде на суд само да тражи извршење, дакле, да се са рачуна послодавца “скине” оно што он дугује раднику - објаснила је предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Представници Савеза синдиката, Министарства рада, Пореске управе и Инспектората Републике Српске данас су у Бањалуци договорили посљедње детаље у вези са новим прописима о обрачуну плата.

Правилником, који ће ускоро ступити на снагу, јасно је прописано да накнаде за топли оброк, превоз, минули рад или прековремени рад, не могу бити “упаковане” у основну плату, него се морају исплаћивати као посебна ставка.

То ће највише ићи на руку радницима који примају минималац или плату тек нешто мало већу од минималне.

Тако сада минималац, бар кад је у питању износ који лијеже радницима на рачун неће бити само 590 КМ, него нешто више, а колико ће износити то више, зависи од радног стажа радника, те од тога да ли је радио у дане празника или прековремено.

- Значи минималац више није 590 КМ, него 590 КМ плате, плус накнаде за прековремене сате, минули рад, топли оброк, рад у дане празника. Неки радници могу имати додатних 165 КМ. Није то мало за неког ко ради за 300 евра - каже Мишићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
Пад производње и раст минималца подијелили отказе Пад производње и раст минималца подијелили отказе
Примјећен тренд погрешног истицања цијена и акција у трговинама Примјећен тренд погрешног истицања цијена и акција у трговинама
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 57m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 39m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 7m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 28m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 37m
    0