Након 33 дана пјешачења стигли на Свету Гору

03.08.2022. 18:31
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Ходочасници из Српца Гојко Басурић и Горан Грабовац након 33 дана пјешачења стигли су на Свету Гору, гдје су посјетили манастир Хиландар, чиме су испунили циљ дуг више од хиљаду километара.

Овај захтјевни подухват трајао је укупно 39 дана ако се узму у обзир и паузе, које су морали да праве како би се одморили.  

Иако им се на махове чинило да су превазишли физичке и менталне могућности, ниједног тренутка нису помислили да одустану. Невоља и препрека је било, казали су Српчани за "Глас Српске", али ниједна коју нису могли савладати. Израчунали су форму и број километара на дневном нивоу и на крају су, након више од 1.150 пређених километара, стигли до православне светиње.

Басурић је испричао за "Глас Српске" да ће им ово ходочашће остати урезано у сјећање до краја живота.

- Пут је прошао боље него што смо планирали. Имали смо на крају проблем да ли ћемо моћи да уђемо на Свету Гору због епидемиолошких мјера. Међутим, то је све ријешено захваљујући свештенству из Српца и манастира Осовице. У Хиландару су нас објеручке прихватили, тако да је долазак на Свету Гору био нестваран, као остварење сна - рекао је Басурић.

Додао је да је искуство са овог поклоничког путовања немогуће ријечима дочарати.

- Без дилеме, ојачало нас је у духовном, али и физичком смислу. Ноге су нам навикле на тај темпо свакодневног хода, а умор ће нас сигурно стићи код куће, али све је то природно - рекао је Басурић.

Додао је да је и раније знао километрима да пјешачи, али ништа није било као ходочашће до манастира Хиландар.

- Моја прва два ходочашћа су приближно сличне километраже као овај, али ово је била нека димензија више. Захвални смо Богу што је све прошло како треба. Упознали смо нове људе и средине. Неке ситуације кроз које смо прошли биле су веома опасне као, рецимо, када смо ишли уз саме литице и шибље да бисмо скратили пут - додао је Басурић.

Грабовац не крије одушевљење након заједничког подухвата који је прошао без већих проблема.

- Посјета Хиландару је велика ствар, било је потешкоћа, али ништа нас није поколебало на путу до циља. Срећни смо и богатији за огромно искуство - рекао је Грабовац.

Једина непознаница на путу била је да ли ће моћи да уђу на Свету Гору због погоршане епидемиолошке ситуације у Грчкој. 

- То нисмо знали чак ни када смо пришли на 15 километара до самог одредишта. Чули смо да су неки монаси били заражени. Ипак, добили смо пропусницу на 24 сата. Отац Николај нам је максимално изашао у сусрет, тако да нису ни помислили да нас врате - истакао је Грабовац.

Темпо

Српчани поручују да су у просјеку дневно прелазили више од 30 километара.

- Све зависи од терена, прелазили смо између 25 и 45 километара дневно. Темпирали смо и тако да, рецимо, првих 15 километара идемо без одмора, а послије смо са одморима настављали даље - поручују ходочасници из Српца.

Аутор: Милош Васиљевић

Коментари 0
Повезане вијести
За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће
Несвакидашња пракса угоститеља: Пијане госте вози кућама Несвакидашња пракса угоститеља: Пијане госте вози кућама
Српски глумац креће на ходочашће до Москве: Због сина прелази хиљаде километара Српски глумац креће на ходочашће до Москве: Због сина прелази хиљаде километара
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 0m
    5
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    23h 52m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    17h 43m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    12h 35m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    21h 28m
    0