Након афере "кисеоник" грађани све мање вјерују здравственим установама

07.10.2021. 20:11
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Док се политичари међусобно утркују ко ће кога више окривити и облатити у афери „кисеоник“, грађани Српске све су забринутији шта их чека ако се, не дај боже, тешко разболе, па буду морали на респиратор.

Није их умирила ни вијест да је кисеоник који се користи у УКЦ Рeпублике Српске и појединим болницама 99,9 одсто чист, с обзиром на све гласније приче да је у лијечењу људи умјесто медицинског, кориштен технички гас.

У центру ове афере нашла се највећа болница у Српској, која се сумњичи да је на незаконит начин набављала кисеоник за пацијенте.

Није свеједно ни онима који су недавно били хоспитализовани у овој здравственој установи, а којима је била неопходна кисеоничка подршка.

Слика


Стојан К. из Бањалуке, који се прије мјесец дана лијечио у УКЦ Републике Српске од короне, каже да су му давали кисеоник преко маске.

– Не осјећам никакве сметње, али ми није свеједно кад чујем све ове приче. Све чешће размишљам о томе каквим кисеоником су лијечили и мене и друге пацијенте и зашто је код нас смртност од ковида већа него у окружењу и Европи – каже саговорник Српскаинфо портала.

Бањалучанка Винка Ч. наглашава да никоме није свеједно кад чују да се пацијентима у болницама даје оно што никако не може да буде за људску употребу.

 – Плашим се да ће ова афера за посљедицу имати то да ће грађани до посљедњег момента чекати да оду у болницу што, уосталом као и неисправан кисеоник, озбиљно може да угрози њихово здравље – поручује она.

И министар здравља Ален Шеранић недавно је упозорио да је прича о неадекватном кисеонику узнемирила пацијенте, њихове породице, цјелокупну јавност.

– Пацијенти који користе кисеоник, то сада одбијају – истакао је Шеранић.

Ово су прије пар дана потврдили и у самом УКЦ Републике Српске, нагласивши да им долазе пацијенти који су уплашени и узнемирени, и то не само за своје здравље, него и због тога какав ће кисеоник добити.

– Било је случајева да они или њихове породице одбију да потпишу пријем на лијечење, кад им кажемо да је пацијенту неопходна кисеоничка подршка. То је веома забрињавајуће – нагласили су из УКЦ Српске.

Психолози објашњавају да, у овом случају, страх и неповјерење грађана нису ништа неочекивано.

– Сама помисао да је људима умјесто медицинског, даван технички кисеоник, довољна је да се узнемире не само они који су на лијечењу, него и њихове породице, односно, сви грађани који су потенцијални пацијенти. Сви они разумију да ова два кисоника никако не могу да буду једно те исто и да овај други мора да буде штетан по здравље – каже за Српскаинфо психолог Александар Милић.

Слика

Фото: Српскаинфо/уступљена фотографија

Дејан Лучка, директор бањалучког Центра за људска права, оцјенује да, нажалост, једина порука коју грађани могу да извуку из ове афере, јесте да је тешко имати повјерење у било кога, па чак и у оне институције од којих може да вам зависи живот.

– Бојим се да је ово само још један прилог у историји девастације повјерења у јавни здравствени сектор, и како год се завршило, то у сваком случају неће бити добро по однос грађана према здравству. Штета је већ начињења и она представља надградњу на све претходне случајеве који се нижу годинама, од стања опреме на УКЦ до великог броја самоубистава – коментарише Лучка за Српскаинфо.

Истовремено, сматра он, поједини политичари и не гледају на аферу „Кисеоник“ као случај у коме су можда доведени у питање животи грађана, него као још један наставак свакодневне политике, извлачења и напада.

У том свему, каже Лучка, морал је ријеч о којој се најмање размишља.

Коментари 0
Повезане вијести
УКЦ Републике Српске даје отказ хирургу који је тренутно у затвору УКЦ Републике Српске даје отказ хирургу који је тренутно у затвору
Осуђени хирург ради у "ковид одјељењу" УКЦ Републике Српске Осуђени хирург ради у "ковид одјељењу" УКЦ Републике Српске
Тешко обољели у Српској на двострукој муци Тешко обољели у Српској на двострукој муци
Најчитаније
 • Незгода у Дечанској улици, аутомобил откинуо стуб уличне расвјете
  7h 41m
  1
 • Ухапшена лица због крађе у Источном Новом Сарајеву
  19h 43m
  0
 • Минималац у Српској 650 КM
  13h 56m
  0
 • Да ли се некадашњи гигант дефинитивно гаси?
  15h 45m
  0
 • Озваничена сарадња домаће компаније Радис са PowerChina
  9h 54m
  0