Nakon afere "kiseonik" građani sve manje vjeruju zdravstvenim ustanovama

07.10.2021. 20:11
0
IZVOR: srpskainfo.com

Dok se političari međusobno utrkuju ko će koga više okriviti i oblatiti u aferi „kiseonik“, građani Srpske sve su zabrinutiji šta ih čeka ako se, ne daj bože, teško razbole, pa budu morali na respirator.

Nije ih umirila ni vijest da je kiseonik koji se koristi u UKC Republike Srpske i pojedinim bolnicama 99,9 odsto čist, s obzirom na sve glasnije priče da je u liječenju ljudi umjesto medicinskog, korišten tehnički gas.

U centru ove afere našla se najveća bolnica u Srpskoj, koja se sumnjiči da je na nezakonit način nabavljala kiseonik za pacijente.

Nije svejedno ni onima koji su nedavno bili hospitalizovani u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a kojima je bila neophodna kiseonička podrška.

Slika


Stojan K. iz Banjaluke, koji se prije mjesec dana liječio u UKC Republike Srpske od korone, kaže da su mu davali kiseonik preko maske.

– Ne osjećam nikakve smetnje, ali mi nije svejedno kad čujem sve ove priče. Sve češće razmišljam o tome kakvim kiseonikom su liječili i mene i druge pacijente i zašto je kod nas smrtnost od kovida veća nego u okruženju i Evropi – kaže sagovornik Srpskainfo portala.

Banjalučanka Vinka Č. naglašava da nikome nije svejedno kad čuju da se pacijentima u bolnicama daje ono što nikako ne može da bude za ljudsku upotrebu.

 – Plašim se da će ova afera za posljedicu imati to da će građani do posljednjeg momenta čekati da odu u bolnicu što, uostalom kao i neispravan kiseonik, ozbiljno može da ugrozi njihovo zdravlje – poručuje ona.

I ministar zdravlja Alen Šeranić nedavno je upozorio da je priča o neadekvatnom kiseoniku uznemirila pacijente, njihove porodice, cjelokupnu javnost.

– Pacijenti koji koriste kiseonik, to sada odbijaju – istakao je Šeranić.

Ovo su prije par dana potvrdili i u samom UKC Republike Srpske, naglasivši da im dolaze pacijenti koji su uplašeni i uznemireni, i to ne samo za svoje zdravlje, nego i zbog toga kakav će kiseonik dobiti.

– Bilo je slučajeva da oni ili njihove porodice odbiju da potpišu prijem na liječenje, kad im kažemo da je pacijentu neophodna kiseonička podrška. To je veoma zabrinjavajuće – naglasili su iz UKC Srpske.

Psiholozi objašnjavaju da, u ovom slučaju, strah i nepovjerenje građana nisu ništa neočekivano.

– Sama pomisao da je ljudima umjesto medicinskog, davan tehnički kiseonik, dovoljna je da se uznemire ne samo oni koji su na liječenju, nego i njihove porodice, odnosno, svi građani koji su potencijalni pacijenti. Svi oni razumiju da ova dva kisonika nikako ne mogu da budu jedno te isto i da ovaj drugi mora da bude štetan po zdravlje – kaže za Srpskainfo psiholog Aleksandar Milić.

Slika

Foto: Srpskainfo/ustupljena fotografija

Dejan Lučka, direktor banjalučkog Centra za ljudska prava, ocjenuje da, nažalost, jedina poruka koju građani mogu da izvuku iz ove afere, jeste da je teško imati povjerenje u bilo koga, pa čak i u one institucije od kojih može da vam zavisi život.

– Bojim se da je ovo samo još jedan prilog u istoriji devastacije povjerenja u javni zdravstveni sektor, i kako god se završilo, to u svakom slučaju neće biti dobro po odnos građana prema zdravstvu. Šteta je već načinjenja i ona predstavlja nadgradnju na sve prethodne slučajeve koji se nižu godinama, od stanja opreme na UKC do velikog broja samoubistava – komentariše Lučka za Srpskainfo.

Istovremeno, smatra on, pojedini političari i ne gledaju na aferu „Kiseonik“ kao slučaj u kome su možda dovedeni u pitanje životi građana, nego kao još jedan nastavak svakodnevne politike, izvlačenja i napada.

U tom svemu, kaže Lučka, moral je riječ o kojoj se najmanje razmišlja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ljekari idu u Hag da pregledaju Mladića, predvodi ih Đajić Ljekari idu u Hag da pregledaju Mladića, predvodi ih Đajić
Trudnica hitno prevezena helikopterom iz Trebinja u UKC Srpske Trudnica hitno prevezena helikopterom iz Trebinja u UKC Srpske
Samoubistvo u Univerzitetsko-kliničkom centru Srpske Samoubistvo u Univerzitetsko-kliničkom centru Srpske
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    3h 50m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    15h 23m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    15h 4m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    23h 46m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    20h 15m
    0