Након првог уписног рока остало 27 слободних мјеста на буџету на Машинском факултету

14.07.2024. 09:48
2
ИЗВОР: srna.rs

На Машинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву након првог уписног рока остало је 27 слободних мјеста на буџету и два мјеста за студенте из иностранства, рекао је Срни декан ове високошколске установе Саша Продановић.

Он је навео да се кандидати могу пријавити на други уписни рок од 26. до 30. августа, док је полагање пријемног испита предвиђено 2. септембра.

Продановић је подсјетио да је Универзитет у Источном Сарајеву расписао конкурс којим је Машинском факултету одобрен упис 50 студената на буџет и два студента из иностранства, те да су у првом уписном року уписана 23 студента.

Он је напоменуо да је на тржишту рада у Републици Српској, али и европским земљама једно од најтраженијих занимања дипломирани инжењер машинства.

- Према подацима Завода за запошљавање Републике Српске, евидентирано је да на листи незапослених лица готово да нема оних који посједују диплому машинског инжењера, или протекне веома кратак период од дана пријаве до запослења - нагласио је Продановић.

Он је истакао да ће се у академској 2024/25. години на Машинском факултету настава изводити према акредитованим студијским програмима првог и другог циклуса студија, по принципима Болоњске декларације.

На првом циклусу студија студентима су на располагању студијски програми Производно машинство, Машинске конструкције и развој производа и Енергетско процесно машинство, док на другом циклусу студија студенти могу бирати програме Производно машинство, Инжењерски дизајн и примијењена механика, те Термоенергетика и процесно машинство.

Према његовим ријечима, Машински факултет располаже са четири лабораторије које су опремљене савременом опремом, уређајима и адекватним софтверима, а осим обавезне праксе обухваћене студијским програмом студентима факултет обезбјеђује и стручну праксу.

- Посебан значај имају заједнички стручни и научни пројекти у оквиру којих наставници, сарадници и студенти развијају нове методологије и израђују прототипове производа са различитим варијантним рјешењима. На овај начин долази до јачања веза између привредних субјеката и факултета и усавршавања компетенција студената - рекао је Продановић и додао да се студентима представљају услови и могућности аплицирања за учешће у размјенама студената и академског особља.

Он је подсјетио да је први акредитовани центар на Универзитету у Источном Сарајеву Цетнар акредитованих лабораторија, који је основан као подорганизациона јединица Машинског факултета и посједује сертификат у складу са стандардом BAS EN ISO/IEC 17025:2018, а резултати испитивања из ове лабораторије су признати од цјелокупне научно-стручне јавности у свијету.

Машински факултет ове године обиљежио је 65 година високошколског образовања у подручју машинства и 30 година постојања и рада у саставу Универзитета у Источном Сарајеву.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Mm 15.07.2024. 09:26
    Odu svi na Pale, pa upišu psihologiju, pedagogiju, filozofiju, sociologiju i ostale budalaštine koje se ne traže uopšte na tržištu rada. Mada i medicinu kad završiš prvo moraš u neku partiju, pa onda na posao. A kakvo je vrijeme došlo danas se škola kupuje, ne morate je završavati. Evo liječe nas dojučerašnje čistačice i trgovkine... Jedna dobra revizija diploma i škola treba, ali poštena, što je takođe nemoguće u našoj kvazi državi
  • Generic placeholder image
    Питам 15.07.2024. 07:02
    Чим се нешто много рекламира и хвали,ту нешто није у реду.Зашто онда на неке катедре иде 5 на 1 без много рекламе? У мојој машинској школи нема никаквих услова за праксу,20 година радим ту и ниједан матурант у тој струци не ради.Да ли имате лабораторије и праксу заиста? И колики је просек студирања и зашто?У моје време било је студената од 35 год са тиковима баш на машинству.
Повезане вијести
Кулић: Oчекујемо повећање броја уписаних студената Кулић: Oчекујемо повећање броја уписаних студената
Од сутра до 30. августа пријављивање за други уписни рок Од сутра до 30. августа пријављивање за други уписни рок
Расписан конкурс за упис студената у другом уписном року на Универзитету у Источном Сарајеву Расписан конкурс за упис студената у другом уписном року на Универзитету у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 7m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 30m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 3m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 0m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 51m
    0