Намирнице за блистав тен

18.12.2020. 22:00
0
ИЗВОР: Story.rs

Прије него што купите скупе козметичке препарате, требало би да знате да се кожа најбоље храни "изнутра", а она ће вам захвалити одличним изгледом ако имате уравнотежену исхрану која укључује довољно протеина, воћа и поврћа, као и здравих масти

Многи кажу да је кожа, као највећи орган, право огледало наше исхране. Зато је погрешно ако мислимо да ћемо скупим кремама надокнадити пропусте у животним навикама, попут лоше и брзе хране, цигарета, уношења превише алкохола, шећера и газираних пића. Зато вам нудимо листу најважнијих намирница за блистав тен и здрав изглед коже.

Риба

 

Масне рибе, попут лососа, туне и бакалара, богате су омега 3 масним киселинама. Наше тијело не може да произведе ове липиде природним путем. Додавањем омега 3 масних киселина исхрани можемо поспјешити слој липида који у кожи чувају влагу и спријечавају иритације. Осим што учвршћују дермис, омега 3 масне киселине могу побољшати хронична стања. попут црвенила коже и атопијског дерматитиса. Рибе попут лососа и бакалара обилују и витамином Д. Уколико сте од оних који не воле рибу, омега 3 масне киселине можете добити и из јаја, као и биљних извора – семена лана, ланеног уља, ораха и љешника.

Сунцокретово уље и бадеми

 

Иако се о омега 3 масним киселинама чешће прича, омега 6 масне киселине веома су важне за здраву кожу јер и оне спречавају сувоћу и упале. Битне су за стварање простагландина, хормона који осигурава правилну функцију свих ћелија у тијелу. Зато пробајте да на сунцокретовом уљу кратко пропржите лосос или броколи како бисте удвостручили добар учинак на кожу. Антиоксиданси су важни кад се ради о одбрани коже од старења, упала и канцера. Свакодневно конзумирање мање количине бадема подиже ниво витамина Е, једног од најважнијих антиоксиданса када се ради о здрављу и изгледу коже. Истраживања показују да узимање витамина Е оралним путем може подићи његов ниво на површини коже.

Зелени чај

 

То је један од најјачих антиоксиданса. Зелени чај лако је уклопити у дневну рутину, а препоручују се три шољице дневно. На тај начин можемо сачувати организам од упала и успорити старење.

Броколи

 

Богато витаминима А, Ц и К, ово поврће нема само прехрамбени задатак. Оно садржи различите биолошки активне састојке (фитохемикалије), чија антиоксидативна својства позитивно утичу на целокупно здравље. Витамин А смањује производњу уља, витамин Ц је снажан антиоксиданс, а витамин К помаже у спречавању повреда.

Мед

 

Природан састојак, захваљујући својим љековитим својствима, у козметици се користи још од давнина. Изузетно је богат полифенолима и флавоноидима, снажним антиоксидансима, па штити ћелије коже од оксидативног стреса, који је главни узрочник старења коже. Има посебно добро заштитно дјеловање на колагенска и еластинска влакна, која су веома изложена дјеловању слободних радикала, чиме се повећава чврстина и затегнутост коже. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Рекордне цијене свињетине, млијека, јаја и соли Рекордне цијене свињетине, млијека, јаја и соли
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    22h 45m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    13h 40m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    12h 29m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    22h 51m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    15h 6m
    0