Наплата прихода премашила двије милијарде КМ

03.11.2019. 11:55
0
ИЗВОР: Srna

Пореска управа Републике Српске је за 10 мјесеци ове године на рачун јавних прихода прикупила 2,079 милијарди КМ, што је за 59,2 милиона КМ или три одсто више у односу на исти период прошле године, чиме су настављени позитивни трендови у наплати јавних прихода Српске.

Наплата на основу доприноса је за десет мјесеци износила 1,299 милијарди КМ, што је за 73,8 милиона КМ или шест одсто више него у истом периоду лани, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

За Фонд ПИО наплаћено је 735,6 милиона КМ или 39,7 милиона КМ више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 466,7 милиона КМ или за 28,7 милиона КМ више него у истом периоду прошле године.

Раст је забиљежен је и код прихода по основу доприноса за Фонд дјечје заштите и доприноса за Завод за запошљавање, од по шест одсто.

Директни порези су за 10 мјесеци ове године наплаћени у износу од 405,3 милиона КМ, што је за пет одсто мање него у истом периоду прошле године.

Једино смањење наплате у овом сегменту јавних прихода, навели су из Пореске управе, било је код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 158,3 милиона КМ или 36,5 милиона КМ мање у односу на исти период прошле године.

-Разлог мање наплате овог прихода лежи у чињеници да је Влада Српске у прошлој години повећала неопорезиви дио плате на 500 КМ и на тај начин се одрекла дијела прихода по том основу у корист радника у Републици Српској- објаснили су из Пореске управе.

Порез на добит наплаћен је у износу од 208,8 милиона КМ, што је за 12,8 милиона КМ или седам одсто више него у истом периоду претходне године.

-Што се тиче пореза на непокретности, наплата је износила 24,3 милиона КМ, што је за један одсто више него у истом периоду 2018. године, а значајан раст наплате је забиљежен и код пореза на употребу, држање и ношење добара, и то од 1,3 милиона КМ или 11 одсто- наводе из Пореске управе Републике Српске.

Код осталих јавних прихода у овом периоду остварена је наплата од 360,6 милиона КМ што је за 16,1 милиона КМ или пет одсто више у односу на исти период прошле године.

Таксе и накнаде наплаћене су у износу од 216,9 милиона КМ или 13,1 милиона КМ више.

По основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено је 34,2 милиона КМ или 52 одсто више, казне су наплаћене у износу од 18,5 милиона КМ или 19 одсто више, док су остали приходи наплаћени у износу од 53,5 милиона КМ, што је за 9,4 милиона КМ мање него у упоредном периоду прошле године.

Разлог мање наплате осталих прихода је мања наплата по основу прихода од дивиденде и удјела у профиту у јавним предузећима и финансијским институцијама.

Пореска управа Републике Српске захвалила је свим пореским обвезницима који уредно извршавају пореске обавезе, те позвала све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и благовремено извршавају своје обавезе, те тако допринесу јачању Републике Српске и њене економије.

Коментари 0
Повезане вијести
ЦИК: Излазност на изборе 50 одсто ЦИК: Излазност на изборе 50 одсто
До 30. септембра уплатити рату пореза на непокретност До 30. септембра уплатити рату пореза на непокретност
Истраживање о приходима, сиромаштву и условима живота грађана Истраживање о приходима, сиромаштву и условима живота грађана
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    23h 20m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    19h 15m
    6
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    3h 56m
    0
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    1h 16m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    15h 45m
    0