Наредних недјеља смањите дружења

15.09.2021. 09:58
1
ИЗВОР: Srpska.info

Због драстичног погоршања епидемиолошке ситуације, све контакте и дружења, у наредне двије до три недеље, треба свести на минимум, упозоравају епидемиолози. Само на тај начин ћемо колико-толико спријечити ширење заразе и заштити себе и своје најближе. 

Колико је ситуација у Српској забрињавајућа потврђује и број људи на болничком лијечењу, који се попео на 711. У Универзитетском клиничком центру Републике Српске лијечи се 387 ковид пацијената, а у осталим болницама 324. На респиратору је укупно 58 особа, од којих 37 у УКЦ-у. 

Епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске, Јела Аћимовић, појашњава да четврти талас епидемије врло брзо напредује. 

– Видите и сами коликом брзином се приближавамо врхунцу претходног таласа по броју обољелих и по броју хоспитализованих. Међутим, ништа не указује да ћемо ускоро да достигнемо врхунац у овом таласу. Морамо знати да је вирус с којим сада имамо посла другачији; ријеч је о делта варијанти која је агресивнија, брже се шири, а овај талас може бити чак и дуготрајнији – појаснила је она за Српскаинфо.

Докторка Аћимовић апеловала је да се наредних пар недјеља поштују апсолутно све прописане мјере, како бисмо у фази погрошања у којој се налазимо смањили ширење вируса.

Апеле смо чули и из Министарства трговине и туризма Републике Српске, који су позвали све привреднике из сектора угоститељства, трговине и туризма да се, приликом организације посла, придржавају свих мјера и препорука прописаних од стране Републичког штаба за ванредне ситуације и Института, ради заштите здравља грађана.

Појачане контроле епидемиолошких мера у наредном периоду најавили су из Инспектората Републике Српске. 

– Позивамо привредне субјекте да остану одговорни у поштовању превентивних мјера, да се не излажу ризику од кажњавања, да свој рад организују у складу са датим препорукама и на тај начин дају свој допринос у борби против вируса корона – нагласили су из Инспектората.

Позвали су грађане да досљедно поштују мјере, да на личном примјеру покажу одговорност у понашању, да користе личну заштитну опрему и поштују потребну физичку дистанцу. 

Републички штаб за ванредне ситуације је важеће мјере продужио до 27. септембра. У Српској су забрањена јавна окупљања више од 120 људи и приватна славља за више од 70 гостију. Угоститељски објекти могу радити до поноћи.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ma 15.09.2021. 17:00
    Jelo, ne talasaj i popusti ovaj narod, mi amo kroz gore jade prosli u ratu i prezivio ga i ja i mnogi a gdje si ti i slicni tebi bili, pogledajte sastav maske i sta prouzrokuje, vrhunski hemicar i dr, Valerije Vrcek i pametnom dosta, pobise ljude i sa maskama a one nestite nego stete🥵🥵🥵
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    21h 0m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    6h 33m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    21h 10m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    6h 39m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    6h 37m
    0