Насиље над женама не јењава због короне

28.03.2022. 09:54
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Период пандемије вируса корона повећао је број жена жртава насиља, а према подацима сигурних кућа широм Републике Српске, ситуација није ништа боља ни сада те иако пандемија ковида јењава, пандемија насиља над женама очигледно не.

Наиме, како су у посљедње двије године стручњаци упозоравали, због пандемије и изолације с насилницима дошло је до пораста броја случајева породичног насиља, те иако је од почетка пандемије код нас прошло већ двије године, број жртава није ништа мањи.

Мирзета Томљановић, техничка координаторка Фондације "Лара" у Бијељини, је за "Независне новине" рекла да је број позива којима жртве пријављују насиље у порасту и не пада у посљедње двије године.

- Број жена жртава насиља је у посљедње двије године повећан за око 30 одсто, у односу на ранији период - рекла је Томљановићева, додајући да је тек почетак године, а већ имају 11 жртава у Сигурној кући.

- То значи да би до краја ове године тај број могао бити знатно већи у односу на претходне двије године", рекла је Томљановићева. Истакла је да, иако ништа не оправдава насиље, кризне ситуације, као што је пандемија, доводе до бројних посљедица, а међу њима је и раст насиља. "Један од разлога зашто је повећан број позива жртава је и економска ситуација. Иако то није оправдање, у периоду пандемије сви смо били стално упућени једни на друге, а неизвјесност коју носи тешка економска ситуација доводила је до тога да људи пуцају - навела је Томљановићева.

Додала је да не треба заборавити да удружења за заштиту права жена стално охрабрују жртве да пријављују случајеве насиља у већем обиму. Како је навела, познато је да на једну жену која је пријавила насиље, сигурно постоји још макар седам оних које се нису одважиле на овај корак.

- Чињеница је да су жене охрабреније, да пријављују насиље у већем обиму те је краћи период трпљења насиља у односу на раније године - рекла је Томљановићева, додајући да жене сада препознају и друге врсте насиља.

- Раније су жене пријављивале само физичко насиље, а имамо и економско насиље, сексуално те психичко, које је по мом мишљењу можда и једна од најтежих категорија, јер је тешко доказиво, а посљедице које оставља трају много дуже од других врста насиља - навела је Томљановићева. Истакла је да је нажалост забиљежено и повећање сексуалног насиља над женама. У Сигурној кући у Бањалуци су навели да није примијећен пад броја особа које су смјештене у ову кућу, као ни пад броја позива на СОС линију.

- Ми још не примијетимо пад броја пријављених случајева насиља - рекли су у Сигурној кући у Бањалуци.

Додали су да је у периоду пандемије примијећен велики раст броја жена које су претрпиле насиље, али и број позива.

- Свакодневно у просјеку добијамо око четири или пет позива на нашу СОС линију - навели су у овој сигурној кући. Како је за "Независне новине" казала Љиљана Чичковић, директорица Фондације Женског центра Требиње, евидентно је да се ситуација када је ријеч о насиљу над женама не поправља. 

- Законодавни оквир је побољшан и иако његова имплементација на терену није у потпуности заживјела осјећају се позитивни ефекти, али када је ријеч о броју пријава - он се није смањио - рекла је Чичковићева.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Ухапшено седам лица због дјечије порнографије Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
Најчитаније
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    15h 44m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    11h 56m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    21h 17m
    0
  • Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
    22h 22m
    0
  • Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
    19h 46m
    0