Насиље над женама није приватна ствар

31.01.2023. 08:49
2
ИЗВОР: glassrpske.com

Паклу породичног насиља сваке године у Српској изложено је око 1.000 жена, а да су припаднице њежнијег пола угрожене и недовољно заштићене показује податак полиције према којем је у посљедњих пет година убијено њих 17.

Недавно убиство Приједорчанке Неде Милојевић коју је партнер убио на најсвирепији начин задавши јој прво десет убода у врат и главу, након чега јој је гурнуо сунђер у уста и на крају запалио потресао је домаћу јавност.

Овај злочин који се десио прије десетак дана први је случај фемицида у овој години, а према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске од 2018. до 2022. године укупно их је било 17, од чега су 11 жена убили мушки партнери. Статистика МУП-а показује да у посматраном периоду није евидентиран ниједан случај убиства партнера од страна партнерке.

- У погледу насиља над женама у оквиру породице лани су 952 жене биле жртве, а годину раније било их је 940. Такође у току 2020. године евидентирано је 1.057 жена жртава насиља у продици, 2019. њих 1.062, а 2018. године 962 припаднице њежнијег пола - навели су из МУП-а Српске.

Правна савјетница у Фондацији “Удружене жене” Бањалука Лана Јајчевић каже да су жене у БиХ чешће жртве насиља у односу на земље региона.

- Позиви који стижу на наш СОС број показују да се број жена које трпе насиље константно повећава. Домаће институције не примјењују у пуном капацитету законодавни оквир који је добар, што насилницима даје крила да се понашају тако - рекла је Јајчевићева за “Глас”.

Она наводи да се кривично дјело насиља у породици у Српској и БиХ посматра и третира најчешће као приватна ствар.

- То је недопустиво. Пракса показује да када жена пријави насиље полиција врло често на лицу мјеста процењује да ли је то за пријаву тужилаштву или не, што није њихов посао. Такође и центри за социјални рад, нарочито у малим, руралним срединама, често закажу - навела је Јајчевићева.

СОС телефон фондације “Лара” из Бијељине, у склопу које дјелује и сигурна кућа зазвонио је лани више од 670 пута због насиља у породици. У фондацији наводе да жене трпе више облика насиља почевши од психичког, физичког, економског па до сексуалног.

- Бројеви врло забрињавају и константно расту, што не значи нужно да расте број жртава, већ да су и жене свјесније. И раније су се људи разводили, везе су пуцале, али није било проблема, а данас жена не може тек тако напустити брачну или ванбрачну заједницу због пријетњи које се често спроводу у дјело. Жене убијају на најмонструознији начин, није то само пуко лишавање живота него мучење жртве - рекла је координатор сигурне куће при фондацији “Лара” Мирзета Томљановић.

Бањалучки психолог Александар Милић појашњава за “Глас” да су жене учесталије жртве јер су инфериорније у односу на мушкарце који предњаче у девијантном понашању, нагласивши да је тај омјер шест напрема један.

- Мушкарац насилник нема емпатије према партнерки, испољава екстремни егоизам, увијек види кривицу у жртви, јер не може реално сагледати стање због емоције које га носе, није у стању да предвиди посљедице, нити планира будућност. То су психопате или социопате који су по правилу тешки манипулатори па жртва није могла довољно ни да их упозна, јер се представљају лажно и допадљиво - казао је Милић и рекао да је у Српској заказала примарна превенција.

Пише: Анита Јанковић Речевић

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Leo 31.01.2023. 09:50
    U prevodu,ovo sto Goran reče...ne zna se ko koga kerebeci
  • Generic placeholder image
    Goran 31.01.2023. 09:44
    Ima li nasilje nad muskarcima,to niko ne spominje,ove mlade zene u 95 posto slucajeva su tate mate u kuci,doslo je do matrijarhata,zbog toga se sve to desava
Повезане вијести
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Ухапшено седам лица због дјечије порнографије Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 21m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    20h 45m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    16h 14m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    7h 51m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    7h 32m
    0