Настава за основце завршава се 8. јуна

05.05.2021. 09:38
0
ИЗВОР: Глас Српске

Настава у већини основних школа у Српској завршава се 8. јуна, јер су ове године раније испунили фонд часова, у односу на претходне када су дане пропуштене због тестирања и разних прослава морали да надокнађују.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Мирослав Попржен каже да 180 наставних дана се рачуна од почетка школске године и кад чим се испуни тај план школска година може да се заврши за све основце, осим за деветаке, који се са школом поздрављају десет дана раније.

- Настава у бањалучким основним школама завршава се 8. јуна, осим у једној која ће радити дан више, због надокнаде часова. Ђаци су ранијих година због надокнада знали ићи и по десетак дана дуже у школу - казао је Попржен. 

Ове године у односу на претходне, 180 школских дана раније ће намирити и основци са подручја Прњавора, Српца, Лакташа и Градишке, јер према ријечима предсједник тог актив Радослава Савановића ништа неће морати да  надокнађују. 

- Ове године неће бити експерименталне мале матуре и одмах смо у плусу четири дана, која бисмо требали надокнађивати. Такође, школска слава Свети Саве и дан школе смо водили као нерадне дане, али с обзиром на епидемиолошку ситуацију ове године смо те датуме обиљежили на мало другачији начин, уз наставу - објаснио је Савановић.

Према Правилнику о школском календару за основне школе за школску 2020/2021. годину, настава  у  другом  полугодишту  завршава се најкасније 18. јуна 2021. године, док се за ученике завршног разреда основне школе настава завршава најкасније 4. јуна.

Кад су у питању средње школе, предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић каже да неће бити неких измјена у односу на школски календаре, те да се настава за средњошколце ове године завршава 8. јуна, односно за матуранте 11. маја.

Коментари 0
Повезане вијести
Почела вакцинација против ХПВ вируса Почела вакцинација против ХПВ вируса
Српска богатија за 27 беба Српска богатија за 27 беба
Ови манастири у Републици Српској су старији од Америке Ови манастири у Републици Српској су старији од Америке
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву ноћас горјела четири аутомобила
  6h 52m
  1
 • Оштећена три возила у пожару у Спасовданској улици
  9h 35m
  0
 • Крађа из маркета у Источном Новом Сарајеву
  9h 49m
  1
 • Горјело ауто у Миљевићима
  9h 52m
  2
 • Годишњица напада на свештеничку породицу Старовлах на Палама
  11h 31m
  0