Наставак суђења Дудаковићу и осталим за злочине над Србима

16.01.2023. 08:28
0
ИЗВОР: srna.rs

Суђење некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још шеснаесторици припадника и команданата тог корпуса за злочине над српским цивилима и војницима на подручју Крајине требало би да буде настављено данас пред Судом БиХ.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за посмртним остацима неких од убијених још се трага.

На претходном рочишту, које је одржано 9. јануара, свједок Тужилаштва БиХ Хилмија Суљић говорио је о спровођењу операције "Сана 95" и дјеловању Петог корпуса такозване Армије БиХ, на челу са Дудаковићем.

Осим Дудаковића, за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа и Сански Мост, те околних села, те прогон и уништавање вјерских објеката, оптужени су Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Коњежић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Против Алета Хоџића предмет је раздвојен након што је Суд БиХ добио налаз тимског вјештачења.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна за вријеме сукоба у Цазинској крајини на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Рочиште је заказано за 13.00 часова, објављено је на званичној страници Суда БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Предмет "Ћамил Рамић и други": Настављено улагање материјалних доказа тужилаштва Предмет "Ћамил Рамић и други": Настављено улагање материјалних доказа тужилаштва
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Најчитаније
 • Ухапшен због крађе телефона у Дечанској улици
  8h 57m
  3
 • Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова
  9h 40m
  0
 • Лице из Пала пријављено полицији јер није испоручило резану грађу
  8h 48m
  0
 • Осуђен на 12 година за убиство у Сокоцу
  4h 22m
  1
 • Ученик избоден у сарајевској основној школи
  4h 26m
  0