Наставља се испорука воде Сарајеву, али без смањења цијене воде за грађане Пала

08.08.2019. 14:42
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Скупштина општине Пале једногласно је данас усвојила одлуку о давању сагласности Водовод и канализација а.д. Пале за потписивање уговора о испоруци воде Кантону Сарајево.

Скоро двочасовна сједница данас је протекла кроз низ дискусија и расправа о начину и цијени испоруке, а почела је приједлогом Клуба одборника Српске демократске странке (СДС) да се и грађанима Палама смањи цијена воде по кубном метру, што није наишло на разумијевање код одборника скупштинске већине.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је важно то што су након обухватне расправе на данашњој сједници, одборници из редова опозиције схватили да је из економског аспекта потребно кориговати цијену воде, коју паљански водовод продаје сарајевском водоводу.

- Сарајевски водовод је обезбједио одређене количине воде и једноставно због економског аспекта је тражио корекцију цијене воде са "Јахоринских врела". Она је данас дозвољена са 50 фенинга на 38 фенинга по кубном метру и мислимо да је то једна цијена по којој паљански водовод може да функционише онако како треба - каже Југовић.

Југовић додаје да овим путем ЈП "Водовод и канализација" Пале може обезбједити репро материјал за своје потребе, уштедити и смањити губитке воде на подручју цијеле општине, као и тражити могућност за кориговање цијене грађанима.

На данашњој сједници речено је да је овом приликом дошло и до корекције цијене воде појединим привредним субјектима из области туризма, попут Ски центра "Равна планина".

- Ради се о испоруци воде за Ски центар "Равну планину", која ће се користити искључиво и за одржавање језера и она уједначена са цијеном испоруке за Олимпијски центар "Јахорина", и она износи 25 фенинга по кубном метру - каже Југовић и додаје да је то коректна одлука.

Због ове одлуке да се смањи цијена воде која се испоручује сарајевском водоводу, ЈП "Водовод и канализација" Пале ће имати и смањење приходе за око 300.000 КМ.

- Зарађивали смо око милион марака у ранијем периоду, а сад ћемо имати прилику да инкасирамо око 700.000 КМ - додаје Југовић.

Међутим, он тврди да ова одлука неће утицати на смањење броја запослених у паљанском водоводу, нити ће доћи до смањена плата запосленим радницима.

- Водовод запошљава око 100 радника и апсолутно редовно измирује своје обавезе и исплаћује плате запосленим радницима. Ове цијене неће утицати, нити ће доћи до отпуштања радника, смањења плата или доприноса, него ће само бити један стабилнији ослонац предузећу - тврди Југовић.

Слика

Шеф Клуба одборника Српске демократске странке (СДС) Никола Благојевић новинарима је рекао да је данашња расправа потрајала дуже него очекивано из разлога што нису били довољно припремљени за одржавање сједнице, а највећи разлог томе био је недостатак материјала.

- Током дискусије добили смо потврду онога што смо говорили у марту, а то је да ће наше водоводно предузеће се наћи у проблему уколико се раскине сарадња са сарајевским водоводом - каже Благојевић и додаје да су током данашње сједнице схватили важност продаје воде Сарајеву.

Благојевић истиче да су данас подржали одлуку да се реализује нови уговор са КЈКП "Водовод и канализација" Сарајево по смањеној цијени, те да су успјели да смање цијене за ОЦ "Јахорину", Ски центар "Равну планину", осим самим грађанима Пала.

- Остаје нам жал због неусвајања нашег приједлога да се смањи цијена воде за грађане Пала, коју нису подржали одборници скупштинске већине, и испало је да много више мислимо о другима него о нашим грађанима - каже Благојевић.

Шеф Клуба одборника ДЕМОС-а Мирослав Симовић, из чије странке је и директор "Водовода и канализације" Пале Дејан Којић, честитао је руководству предузећа и општине Пале, као оснивача, на постигнутом договору са сарајевским водоводом тврдећи да се ради о добром дјелу.

Симовић је свјестан да ће паљански водовод сада пословати са умањеним приходом због ниже цијене воде главном граду БиХ, али сматра да је овај уговор добра ствар за саму стабилност предузећа и даљи рад.

Кад се ради о приједлогу Клуба одборника СДС-а да се смањи цијена воде грађанима Пала, Симовић подсјећа да је управо бивши начелник општине Пале Миодраг Ковачевић (СДС) 2013. године донио одлуку о повећању цијене воде за грађане ове општине, те сматра да таква дискусија данас не би водила нигдје.

Одборник Партије демократског прогреса (ПДП) Владимир Лучић да је потребно пронаћи рјешење за овај проблем око испоруке воде и смањења прихода у паљанском водоводу, те додао да су они предлагали одређене мјере заштите у Нацрту уговора, који се дотиче предузећа да се не би смањила количина воде која је уговорена.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Побједник туцијаде у Палама Филип Илић Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    17h 1m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    16h 17m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    13h 33m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    11h 55m
    0
  • Данас Марковдан
    20h 43m
    0