НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 24 године, срушили зграду ТВ Нови Сад

02.05.2023. 18:31
0
ИЗВОР: srna.rs

Два комплекса зграде Телевизије Нови Сад, данашње Радио-телевизије Војводине /РТВ/, до темеља су срушили авиони НАТО пакта на данашњи дан, на Свјетски дан слободе медија, прије 24 годину.

Зграда Телевизије Нови Сад на Мишелуку била је пет пута мета пројектила НАТО-бомбардера, прије ноћи у којој је дефинитивно срушена.

Пуком срећом ни у једном од тих напада није било људских жртава, али је учињена огромна материјална штета, јер су зграда телевизије и већи дио опреме потпуно уништили разорни пројектили НАТО-бомбардера.

Тај бесмислени и ничим изазван напад најмоћније свјетске војне алијансе на слободну телевизијску кућу мало који медиј у свијету и Европи је експлицитно осудио, како данас, тако и у вријеме рушења оба комплекса зграда ТВ Нови Сад.

Истовремено, нико никад из НАТО-а није упутио извињење за рушење ТВ Нови Сад, једног од најмодернијих телевизијских центара у бившој Југославији.

Телевизија Нови Сад од тада је радила у изнајмљеном простору и у неодговарајућим условима. Изградња нове зграде почела је 18 година послије рушења, 22. новембра 2017. године.

Нови дом РТВ-а подигнут је на Мишелуку, на истом мјесту гдје се налазила зграда порушена 3. маја 1999. године. Сигнал из обновљене зграде РТВ-а пуштен је 25. новембра прошле године.

Камен темељац за дом Телевизије Нови Сад на Мишелуку постављен је 22. јуна 1973. Године. Посљедњи дио комплекса од више од 23.000 метара квадратних усељен је 1996. године. Само три године касније емитован је посљедњи програм из те зграде и то скраћена верзија Дневника на мађарском језику.

Генерална скупштина УН прогласила је 1993. године 3. мај за Међународни дан слободе медија.

Том одлуком жељела се подићи свијест о значају слободе медија, а уједно и да би се подсјетиле владе држава да је њихова дужност поштовати и подржавати право на слободу изражавања загарантовано чланом 19 Универзалне декларације о људским правима.

Коментари 0
Повезане вијести
Вучић: Војска неће ући на Косово и Метохију Вучић: Војска неће ући на Косово и Метохију
Александар Шапић поднио оставку Александар Шапић поднио оставку
Реакција ОБО „Илиџански борац“ на објаву Аднана Рондића Реакција ОБО „Илиџански борац“ на објаву Аднана Рондића
Најчитаније
 • "Дани тикве" окупили велики број излагача и посјетилаца (ФОТО)
  11h 25m
  0
 • Највећу тикву узгојила Бојанa Милановић из Пријепоља
  10h 59m
  0
 • Активан хуманитарни број 17092 за нашу Магдалену!
  15h 42m
  0
 • Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија
  16h 59m
  0
 • Возио 228 километара на час, дјеца нису била везана
  5h 23m
  0