NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 24 godine, srušili zgradu TV Novi Sad

02.05.2023. 18:31
0
IZVOR: srna.rs

Dva kompleksa zgrade Televizije Novi Sad, današnje Radio-televizije Vojvodine /RTV/, do temelja su srušili avioni NATO pakta na današnji dan, na Svjetski dan slobode medija, prije 24 godinu.

Zgrada Televizije Novi Sad na Mišeluku bila je pet puta meta projektila NATO-bombardera, prije noći u kojoj je definitivno srušena.

Pukom srećom ni u jednom od tih napada nije bilo ljudskih žrtava, ali je učinjena ogromna materijalna šteta, jer su zgrada televizije i veći dio opreme potpuno uništili razorni projektili NATO-bombardera.

Taj besmisleni i ničim izazvan napad najmoćnije svjetske vojne alijanse na slobodnu televizijsku kuću malo koji medij u svijetu i Evropi je eksplicitno osudio, kako danas, tako i u vrijeme rušenja oba kompleksa zgrada TV Novi Sad.

Istovremeno, niko nikad iz NATO-a nije uputio izvinjenje za rušenje TV Novi Sad, jednog od najmodernijih televizijskih centara u bivšoj Jugoslaviji.

Televizija Novi Sad od tada je radila u iznajmljenom prostoru i u neodgovarajućim uslovima. Izgradnja nove zgrade počela je 18 godina poslije rušenja, 22. novembra 2017. godine.

Novi dom RTV-a podignut je na Mišeluku, na istom mjestu gdje se nalazila zgrada porušena 3. maja 1999. godine. Signal iz obnovljene zgrade RTV-a pušten je 25. novembra prošle godine.

Kamen temeljac za dom Televizije Novi Sad na Mišeluku postavljen je 22. juna 1973. Godine. Posljednji dio kompleksa od više od 23.000 metara kvadratnih useljen je 1996. godine. Samo tri godine kasnije emitovan je posljednji program iz te zgrade i to skraćena verzija Dnevnika na mađarskom jeziku.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija.

Tom odlukom željela se podići svijest o značaju slobode medija, a ujedno i da bi se podsjetile vlade država da je njihova dužnost poštovati i podržavati pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Godišnjica stradanja Milice Rakić Godišnjica stradanja Milice Rakić
Godišnjica najstravičnijeg napada NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju Godišnjica najstravičnijeg napada NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju
Najčitanije
  • Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu
    21h 2m
    6
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    11h 43m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    21h 2m
    0
  • Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
    17h 16m
    0
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    7h 55m
    0