НАТО поново на Мањачи: Нова вјежба ОС БиХ

04.09.2021. 12:26
1
ИЗВОР: БН ТВ

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага Босне и Херцеговине (ОСБиХ) генералпуковник Сенад Машовић најавио је данас да ће ОСБиХ на полигону борбене обуке “Мањача“ од 6. до 10. септембра реализовати вјежбу СЕЛ-2 оцјењивања Лаке батаљонске пјешадијске групе.

- Ријеч је о вјежби која ће бити оцјењивана/евалуирана од оћењивача ОСБиХ уз оцјењиваче партнерских држава, те ће у комплетном процесу бити евалуирана од НАТО савеза- истакао је генерал Машовић.

Подсјетио је да су ОСБиХ прошле године провеле двије врсте оћенивања за Лаку батаљонску пјешадијску групу.

- Ове године проводимо вјежбу СЕЛ-2 с јасним циљем и намјером да припремимо Лаку батаљонску пјешадијску групу за кључно и захтјевно оцјењивање НЕЛ-2, које нас ‘чека’ 2022. године и које ће бити проведено у потпуности од стране НАТО савеза- прецизирао је Машовић.

Навео је и да су ОСБиХ до 2018. године декларисале мање јединице које су од НАТО савеза биле у потпуности оцијењене као НАТО интероперабилне и борбено спремне, уз јасно изражену жељу да се подигне степен способности и степен сарадње с НАТО савезом.

- Овај задатак нимало није лаган и подразумијева значајна средства, као и значајно подизање степена интероперабилности и обуке и представља задатак који врло јасно говори о способностима и задацима, али и могућностима ОСБиХ- казао је Машовић.

Појаснио је, истовремено, како ће вјежба СЕЛ-2 бити реализована у складу с НАТО концептом оперативних способности и уз пуно поштовање свих епидемиолошких мјера.

- Вјежба оцјењивања Лаке батаљонске пјешадијске групе показује јасну опредјељеност ОСБиХ, али и државе Босне и Херцеговине да у свим сегментима достигне НАТО стандарде и настави на НАТО путу до пуноправног чланства- поручио је генерал Машовић путем видео-поруке.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Pera iz DDR-a 05.09.2021. 08:32
    Vozila veze su na Manjaču stigla na labudici jer ne mogu da upale a na tačnu lokaciju na poligonu će biti odšlepana.
Повезане вијести
"Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури "Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури
Српска спрема прве тужбе против НАТО-а Српска спрема прве тужбе против НАТО-а
Почетак друге серије злочиначког бомбардовања Републике Српске Почетак друге серије злочиначког бомбардовања Републике Српске
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    22h 27m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    8h 0m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    22h 37m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    8h 6m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    8h 4m
    0